Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Школски пример војне окупације: Шта је циљ упада косовске полиције у „Рајску бању“

© Фото : Косово онлајнКосовска полиција упала у хотел и бањски комплекс "Рајска бања"
Косовска полиција упала у хотел и бањски комплекс Рајска бања - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Пратите нас
Упад косовске полиције у "Рајску бању" је тек почетак специјалне операције Приштине на северу Косова и Метохије у смислу отимања српске имовине како би се постепено изменила структура становништва, упозорава историчар из Косовске Митровице Лука Јовановић.
Косовска полиција је, како је саопштено, по налогу Агенције за приватизацију у Приштини преузела комплекс "Рајска бања" у близини манастира Бањск под изговором да наведени објекат „нема адекватну дозволу за рад“.

Почетак војне окупације Севера

Из Агенције је најављено да ће комплекс бити претворен у полицијско-војну базу, а одмах по преузимању полиција Косова је истерала раднике из објекта и променила браве.
Универзитетски професор историчар и политичко-друштвени коментатор Лука Јовановић са Косова и Метохије нема дилему да је ово школски пример „војне окупације севера Косова“ са којом се упоредо одвија одузимање српске државне имовине.
„Нема више сумње да је овај чин показатељ да уколико међународна заједница не буде инсистирала на локалним изборима на северу КиМ, да ће Срби врло дуго остати немоћни да учине нешто по питању свега што се овде дешава,“ упозорава Јовановић.
Ово преузимање "Рајске бање", додаје наш саговорник, и преименовање туристичког објекта у војну и полицијску базу шаље Србима само једну поруку:
„Поруку да Курти и те како користи својих пет минута да све што је могуће уради како би могао, слободно да кажем, да војно окупира Север у наредном периоду а изгледа да су посебно усмерили снаге да под разним изговорима преотму све што се тиче имовине која је везана за Београд, као што је и ова. Ценим да ће овај објекат врло брзо завршити у рукама неког албанског тајкуна, чиме се мења и структура целокупног становништва у овом делу КиМ,“ стрепи Јовановић.

Нови вид притиска

Наш саговорник подсећа да је у већину објеката на северу Косова и Метохије Београд директно улагао средства и да су баш такви објекти на удару Кутија.
„Јасно је да се они неће на овоме зауставити и да ће у наредним месецима наставити да узурпирају нашу имовину, било да је она приватна или имовина државе Србије,“ уверен је Јовановић.
Поводом овог догађаја огласио се и директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је оценио да је упад приштинске полиције у комплекс "Рајска бања" у Бањској, код Звечана, део плана етничког чишћења Срба из јужне покрајине.
Он је рекао да је Приштина и на овај начин потврдила намеру свеобухватне окупације севера Косова и Метохије и поручила да Србија нема право да на било који начин помаже свом народу, будући да је туристичко-рекреативни комплекс „Рајска бања“ једна од стратешких инвестиција Београда на северу Косова и Метохије.
Према његовим речима, осим што су овом демонстрацијом силе још једном нападнута колективна права српског народа, прекршено је и неприкосновено право на неповредивост имовине, "јер екстремисти из Приштине и општинама и Српској православној цркви и приватним лицима на северу покрајине сад већ свакодневно, без икакве задршке и потребе да се за то правдају, на најбезочнији начин повређују и отимају имовину".
Косовска полиција упала у хотел и бањски комплекс Рајска бања - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
СРБИЈА
Бањска опет на удару Куртијевих специјалаца: Упали у хотел "Рајска бања", радници истерани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала