- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руске хаубице Д-30 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Оборен украјински хеликоптер Ми-24; Експлозије у Черкаској области

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 665. Руска војска успешно одбија нападе украјинских снага на свим правцима. Током протеклог дана оборен украјински хеликоптер Ми-24, као и 32 украјинска дрона. Организовани војни отпор у Украјини највероватније ће бити окончан на пролеће, сматра губернатор Запорошке области Евгеније Балицки.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:12 20.12.2023
Експлозије су одјекнуле у Черкаској области, јављају украјински медији.
Детаљи нису познати.
22:10 20.12.2023
19:54 20.12.2023
Руски ПВО систем оборио је беспилотну летелицу у Белгородској области на прилазу граду. Према прелиминарним информацијама, жртава није било, написао је на свом Телеграм каналу губернатор области Вјачеслав Гладков.
19:30 20.12.2023
18:38 20.12.2023
Сједињене Државе су постигле успех у привлачењу инвестиција у Украјину и развоју њеног приватног сектора како би Кијев могао сам да се финансира, изјавио је амерички државни секретар Антони Блинкен на конференцији за новинаре у Стејт департменту.
"Увелико смо укључени у привлачење инвестиција у приватни сектор и повећање активности у Украјини како би се она економски развијала. И направили смо прави успех у том правцу", рекао је амерички државни секретар.
Према његовим речима, привлачење инвестиција ће повећати пореску базу како би Украјина имала више могућности да сама себе финансира.
17:26 20.12.2023
Бела кућа очекује да се Конгрес договори о додатној помоћи Украјини почетком јануара, рекао је Џон Кирби, координатор стратешких комуникација у Савету за националну безбедност.
"Време није на нашој страни. Морамо што пре да добијемо тај новац. Изгледа да ће се то догодити почетком јануара, али што пре то боље", рекао је он на брифингу.
Како је напоменула портпарол Беле куће Карин Жан Пјер, администрација разуме да неће бити гласања о додатном финансирању „ове недеље“, али виде да се преговори са Конгресом „крећу у правом смеру“.
„Тражимо од републиканаца у Конгресу да не одлажу ово“, додао је Жан-Пјер.
17:19 20.12.2023
Руски војници у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Све мање Украјинаца жели у борбе, а општа мобилизација – неопходна
12:25 20.12.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руске снаге су у протекла 24 часа одбиле пет напада украјинских јуришних група на купјанском правцу. Губици украјинске војске износе до 40 војника, два борбена возила пешадије, два камионета и самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“;
На доњецком правцу губици украјинских снага износе до 250 војника, тенк и три аутомобила. Одбијен је напад јуришних снага украјинске војске код насеља Шуми у ДНР;
На краснолиманском правцу одбијена су два напада украјинских снага, а погинуло је и рањено до 180 украјинских војника. Уништена су два оклопна возила, три аутомобила и хаубица Д-20;
Од почетка специјалне операције руске снаге уништиле су више од 16.500 аутомобила украјинске војске;
На јужнодоњецком правцу, руске снаге погодиле су људство две украјинске бригаде у ДНР. Губици украјинских снага износе до 110 војника, а уништена су два камионета и два самоходна артиљеријска оруђа „акација“;
Руски системи ПВО оборили су украјински хеликоптер Ми-24 у ДНР, 32 украјинска дрона и пресрела пет ракета „хајмарс“;
На запорошком правцу уништено је људство украјинских снага код насеља Вербово и Работино. Убијено је или рањено до 70 украјинских војника, а уништена су два оклопна возила, четири аутомобила, две хаубице Д-20 и хаубица Д-30;
На херсонском правцу губици украјинских снага износе до 75 војника. Уништена су два аутомобила, две хаубице „мста Б“, артиљеријско оруђе „хијацинт Б“ и самоходна хаубица „гвоздика“ украјинских снага.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 553 авиона, 260 хеликоптера, 9.899 беспилотних летелица, 442 противваздушна ракетна система, 14.202 тенка и других оклопних возила, 1.189 возила за ракетне системе, 7.416 топова и минобацача пољске артиљерије, као и 16.502 јединице специјалних војних возила.
12:08 20.12.2023
Припадници Руске гарде пронашли су скровиште са оружјем и муницијом стране производње на територији Луганске Народне Републике.
Како се наводи у саопштењу Руске гарде, у скровишту су били снајперска пушка ОСВ, јуришна пушка „вулкан“ украјинске производње, ручне гранате, гранате GHO-1 RDX бугарске производње и шведско-британска преносива противтенковска вођена ракета NLAW.
Скровиште је нађено у напуштеном тунелу поред насеља Бело у ЛНР. Сво пронађено оружје и муниција достављено је на безбедно место ради даљег уништавања.
11:58 20.12.2023
Земље-чланице Европске уније замрзле су око 28 милијарди евра приватне имовине руских и белоруских бизнисмена и компанија, изјавио је за Спутњик извор у Европској комисији.
Брисел не крије да би желео да их искористи у украјинском правцу.
„У том контексту можемо да саопштимо да су у овом тренутку земље-чланице ЕУ замрзле око 28 милијарди евра имовине руских и белоруских олигарха и компанија“, рекао је саговорник агенције.
У Европској комисији такође су нагласили да ЕУ остаје јединствена у подршци Кијеву.
10:53 20.12.2023
Русија не конфискује имовину страних инвеститора, они који напусте тржиште продају или преносе имовину, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Не, Русија није започела процес конфисковања, нема никаквог одузимања. Они који одлазе са тржишта, они продају или преносе имовину, све зависи од преговора. Али није било никаквог процеса конфисковања“, рекао је Песков, одговарајући питање да ли је Москва започела процес одузимања имовине инвеститора из непријатељских земаља и зашто је донета таква одлука.
10:43 20.12.2023
Немачко Генерално тужилаштво поднело је захтев суду за конфискацију руских актива у износу од преко 720 милиона долара.
У саопштењу се наводи да Тужилаштво намерава да конфискује средства на рачуну руске финансијске институције у банци у Франкфурту у поменутом износу због покушаја да се прекрши ембарго.
Тужилаштво није саопштило ко је власник средстава.
„Шпигел“ тврди да тим средствима располаже руски Национални депозитор који је под санкцијама ЕУ од јуна 2022. године. Наводно су запослени покушали да пребаце 720 милиона евра са рачуна немачке филијале „Џеј Пи Морган“ на други рачун, али трансакција није извршена.
09:51 20.12.2023
07:52 20.12.2023
На сајту канцеларије председника Украјине Владимира Зеленског регистрована је још једна петиција која позива на мобилизацију украјинских посланика и званичника.
„Постоје рупе у закону које доводе до неједнаких услова мобилизације. Конкретно, народни посланици Украјине, који су војни обвезници и резервисти у периоду мобилизације и ратног стање за државне органе, други државни органи, локалне самоуправе, не подлежу мобилизацији“, наводи се у тексту петиције.
Према мишљењу аутора петиције, тиме се нарушава једнакост пред уставним обавезама свих грађана Украјине. Документ је регистрован 19. децембра, а за његово разматрање биће потребно 25 хиљада.
07:38 20.12.2023
Руски падобранци из групе трупа „Дњепар“ уништили су јуришним дроновима два пикапа и три војника Оружаних снага Украјине на десној обали Дњепра у Херсонској области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Министарство је додало и да су одреди „ланцета“ ваздушно-десантних јединица руске војске на херсонском правцу уништили две камуфлиране радарске станице Оружаних снага Украјине на десној обали Дњепра.
07:35 20.12.2023
Хаубице Д-30 западне групе руских снага су на купјанском правцу уништиле камуфлирана командна места и људство украјинске војске, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:33 20.12.2023
Организовани војни отпор у Украјини могао би да се заврши на пролеће – „највероватније ће фронт пасти“, изјавио је за Спутњик губернатор Запорошке области Евгеније Балицки.
Према његовим речима, већ је јасно да је украјинска војска, као и Украјина у целини, „пропала“.
„Стога су изгледи за украјинску војску, нисам пророк, наравно... али могу да кажем у своје име да мислим да ће се на зиму-пролеће цела прича завршити из угла организованог војног отпора. Највероватније ће доћи до пада фронта“, рекао је Балицки.
Он је додао да украјинска страна нема довољан број граната, нема довољно обуке.
У редовима Оружаних снага Украјине који су раније показивали „добру динамику борбе“, данас практично више нема неонацистичких батаљона, а због неспособности украјинских војника да користе технику, у њиховој војсци има великих губитака, оценио је он.
Балицки је истакао и да украјинске снаге практично не прелазе у нападе на запорошком делу фронта. Непријатељ је исцрпљен и трпи велике губитке, а иницијатива је у потпуности на страни руске војске.
07:24 20.12.2023
Током ноћи у близини предграђа Кијева одјекнуле су експлозије, активиран је ПВО систем, саопштила је градска војна управа Кијева на свом Телеграму.
Такође је у Харкову ноћас одјекнуло неколико експлозија, саопштио је портал „Огледало недеље“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала