- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Америка има план како да користи руску имовину за помоћ Украјини

CC0 / / Зграда Министарства финансија САД
Зграда Министарства финансија САД - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена почела је хитне преговоре са савезницима САД о коришћењу замрзнуте имовине Русије, око 300 милијарди долара, а у циљу помоћи „војним напорима Украјине“, пише „Њујорк тајмс“ позивајући се на изворе.
Министар финансија САД Џанет Јелен је раније изјавила да конфискација имовине није могућа без одговарајућих акција Конгреса. Осим тога, пише лист, америчке власти се плаше да због таквих потеза друге државе могу да одустану од чувања своје имовине у Сједињеним Америчким Државама.
Администрација Џозефа Бајдена је у координацији са Г7 одлучила да изучи може ли она да користи средства, користећи већ постојеће механизме и овлашћења или да ли треба да се обрати Конгресу са молбом да допусти такав корак. Као што лист наводи, подршка оваквом кораку расте у Конгресу што улива оптимизам у Бајденовој администрацији.
Последњих недеља су се активирали преговори међу званичницима, шефовима Централних банака и Министарствима финансија, као и међу дипломатама и правницима. Власти САД врше притисак на остале чланице Г7 (Велика Британија, Француска, Немачка, Италија, Канада и Јапан) у циљу припреме стратегије до 24. фебруара 2024. године, када је друга годишњица од почетка сукоба у Украјини.
Како наводи амерички лист, до сада није одлучено да ли ће Украјина добити директно средства и на које циљеве их могу усмерити – на помоћ економији и обнови или на војну подршку. Дискусије су појачане након што амерички Конгрес није успео да договори нови пакет војне помоћи Украјини до краја ове године.
Зграда Министарства финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
СВЕТ
Министарка финансија САД: Приоритет ─ борба против заобилажења антируских санкција и помоћ Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала