- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ангола излази из ОПЕК-а

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтне пумпе у Татарстану
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Ангола је одлучила да се повуче из ОПЕК-а, изјавио је министар минералних ресурса, нафте и гаса те земље Дијамантино де Азеведо, преноси новинска агенција Ангола прес.
Одлука је донесена на састанку владе којим је председавао председник Жуан Лоренцо.
ОПЕК - удружење земаља извозника нафте. Након повлачења Анголе, у њој је остало 12 земаља: Алжир, Венецуела, Габон, Ирак, Иран, Конго, Кувајт, Либија, Уједињени Арапски Емирати, Нигерија, Саудијска Арабија и Екваторијална Гвинеја. Ангола се придружила организацији 2007.
Постоји и формат ОПЕК+, који такође укључује земље које су лидери у извозу нафте, укључујући Русију, Азербејџан, Казахстан, Мексико итд. Следеће године ће им се придружити и Бразил.
Од октобра прошле године земље ОПЕК-а су увеле квоте за производњу нафте: тада су се Русија и остале чланице асоцијације договориле да смање производњу за 2 милиона барела испод нивоа из августа 2022. Иран, Либија и Венецуела нису укључени у овај споразум.
Од почетка 2024. године квоте ће бити смањене за још 1,4 милиона барела дневно у односу на период од новембра 2022. до децембра 2023. године - на 40,46 милиона. Квоте ће важити до краја децембра 2024. године.
Како да „отпад“ из термоелектрана постане материјал који штеди новац погледајте у емисији „Енергија Спутњика“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала