- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Циркус у Сарајеву: Покушај да се процес против Додика збрза неће успети

© Tanjug / HINA/ FOTO FENA/ Azim LjajovićПредседник Републике Српске Милорад Додик испред Суда Бих
Председник Републике Српске Милорад Додик испред Суда Бих - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
На сваком кораку, у сваком покрету Тужилаштва и Суда БиХ у процесу против председника Републике Српске Милорада Додика, види се да су добили пројектни задатак који не могу да обаве у задатом року. Или барем не оним темпом којим су обећали да ће урадити.
Овако адвокат Горан Петронијевић, члан адвокатског тима Милорада Додика коментарише данашње рочиште Милораду Додику и Милошу Лукићи, који су пред Судом БиХ оптужени за непоштовање одлука такозваног високог представника међународне заједнице у БиХ.

Упињање да се процес против Додика збрза

Главни претрес је одгођен, након што је Додикова одбрана затражила изузеће тужилаца, о чему треба да се изјасни главни тужилац Миланко Кајганић. Изузеће је тражено због истраге која се води због наводне претње Милорада Додика поступајућим тужиоцима на једном од претходних рочишта. Изузеће се тражи за тужиоце Недима Ћосића, Гордану Босиљчић, Нивес Каневчев и Биљану Голијанин, јер одбрана сумња у њиховом непристрасан приступ.
Петронијевић нема лепих речи за атмосферу у судници, коју повезује са скандалом који је избио у понедељак, када су ухапшени председник Суда БиХ Ранко Дебевец, бивши директор безбедносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица, као и адвокат Васвија Видовић, под оптужбом да су неовлашћено прислушкивали судије Суда БиХ, као и тужиоце Тужилаштва БиХ.
„Њихово упињање да се брзо суди, да се то ломи преко колена, очигледно је нечији налог. А са друге стране, имате скандал да је ухапшен председник суда, да су ухапшени неки адвокати, да је ухапшен бивши шеф службе безбедности и то под коруптивним околностима везаним за рад Суда БиХ. Суд би требало да прекине са радом до окончања истраге, то јест, док се не види ко је све из суда и под којим околностима умешан у ту причу. Мучно је у судници. Ви покушавате да судите, а председник суда вам је ухапшен“, наводи Петронијевић.
На питање због чега сматра да организаторима процеса против Додика и Лукића не иде по плану да збрзају суђење, Петронијевић одговара да су очигледно хтели да суђење окончају до избора за Европски парламент и почетка изборне кампање у САД. Исто то раде и на Косову и Метохији, каже он.

Расправа у суду личи на циркус

Расправу у суду Петронијевић карактерише једном речју – циркус.
„Са таквом оптужницом и са таквим кршењем закона, чак и процесних закона, то је просто невероватно. Судија се понаша отприлике, као да је на релацији између пијаце и аутобуске станице – неформално: може, не мора…“, коментарише он.
Према речима Милорада Додика, Тужилаштво БиХ је неозбиљно, неодговорно и неправно, док тужиоци не познају формалну процедуру. Ради се, додао је он, искључиво о муслимански оријентисаним тужиоцима који имају жељу да процесуирају све из Републике Српске.
„Ни Тужилаштво, ни Суд нису уставни. С друге стране, неуставна је и прича о одлуци коју је наметнуо Шмит. Какви су то правници који не могу да прочитају Казнени закон БиХ да закон искључиво доноси Парламентарна скупштина БиХ? У Пословнику о раду тог истог парламента такође стоји ко може бити предлагач. Тамо није предвиђено да предлагач може бити високи представник“ рекао је Додик по изласку из суда. Због свега наведеног, није ни чудо што се суђење стално одгађа, додао је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала