- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Ако нам конфискују средства имаћемо чиме да одговоримо

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
У случају да Немачка конфискује активе Русије, није искључено да Москва преузме реципрочне мере, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Имамо шта да конфискујемо заузврат, додао је он.

„Сада се носе мишљу да нађу некакав легалан начин како би конфисковали активе Русије и даље упутили Украјини. Европљани су ипак сачували макар привид поштовања сопствених закона и зато одуговлаче са том одлуком. Према нашим информацијама, Американци им на затвореним састанцима објашњавају како могу да промене те законе да би узели све и на крају украли. Видећемо. Министар финансија је данас то коментарисао и рекао да ако се то догоди и ми ћемо имати шта да конфискујемо“, рекао је Лавров на прес конференцији у Тунису.

Лавров је јуче боравио у Мароку, а како је рекла портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, он ће наставити турнеју али није желела да открива које земље ће то обухватити.
Подсетимо, немачко Генерално тужилаштво поднело је јуче захтев суду за конфискацију руских актива у износу од преко 720 милиона долара.
У саопштењу се наводи да Тужилаштво намерава да конфискује средства на рачуну руске финансијске институције у банци у Франкфурту у поменутом износу због покушаја да се прекрши ембарго.
Тужилаштво није саопштило ко је власник средстава.
„Шпигел“ тврди да тим средствима располаже руски Национални депозитор који је под санкцијама ЕУ од јуна 2022. године. Наводно су запослени покушали да пребаце 720 милиона евра са рачуна немачке филијале „Џеј Пи Морган“ на други рачун, али трансакција није извршена.
У најновијем издању емисије "Мој поглед на Русију" сазнајте зашто је америчи медиј руског председника прогласио победником:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала