- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Стотине авиона, хеликоптера, 160.000 људи: Први човек руске војске открио стравичне губитке Украјине

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска војска
Руска војска - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Руске снаге континуирано проширују контролне зоне на свим правцима специјалне операције и задржавају положаје дуж целе контакт-линије, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов.
Он је на брифингу за стране војне аташее додао да украјинска војска непрекидно трпи поразе и да јој руске снаге не дозвољавају да напредује.

„За последњих пола године противник је изгубио око 160 хиљада војника, више од 3 хиљаде борбених оклопних возила, укључујући 766 тенкова, као и 121 авион, 23 хеликоптера“, саопштио је Герасимов.

Герасимов је оценио да су током контраофанзиве, украјинске снаге могле само незнатно да напредују на запорошком правцу, не могавши да савладају чак ни тактичку зону одбране руске војске.

„Руске ПВО снаге су у последњих годину дана уништиле више од 6 хиљада ваздушних мета Оружаних снага Украјине, од чега 4,5 хиљаде дронова, више од 100 навођених авијационих ракета ‘сторм шедоу’, готово 90 противрадарских ракета ‘харм’, као и 30 ракета оперативно-тактичког комплекса ‘точка-У’ и више од 1.400 граната испaљених из вишецевних бацача“, навео је начелник.

Он је нагласио да је до сада захваљујући високопрецизном оружју великог домета укупно уништено око 1.500 објеката који обухватају контролне пунктове, одбрамбена предузећа и критично важне објекте војне намене.
Према његовим речима, један од резултата примене високопрецизног оружја je и значајно смањење производње војно-индустријског комплекса Украјине.
Начелник је такође истакао да Сједињене Америчке Државе циљано одуговлаче сукоб у Украјини, шаљући Кијеву значајну војну и војно-техничку помоћ.
Поред тога, око 100.000 украјинских војника обучено је у САД и Европи, казао је генерал.
Такође је додао да испоруке западног наоружања Украјини и увођење у борбе стратешких резерви нису променили ситуацију, већ су само повећали број губитака у украјинским јединицама.
Он је закључио да је на тај начин, украјинска контраофанзива, коју су тако громогласно рекламирали Кијев и његови савезници из НАТО – пропала.
Герасимов је још нагласио да је од фебруара прошле године погинуло више од 4,7 хиљада цивила на територији ДНР и порушено и оштећено више од 16 хиљада стамбених објеката.
„Кијев, увидевши неспособност Оружаних снага Украјине да оствари постављене циљеве на фронту, наставља да примењује терористичке методе борбе, које спроводи уз прећутну сагласност, а често и уз подршку западних специјалних служби“, казао је начелник.
Он је скренуо пажњу да Украјина не одустаје од покушаја извршења аката нуклеарног тероризма, систематски шаље дронове, опремљене експлозивом на Запорошку електрану и град Енергодар.
Како је Русија запањила Запад погледајте у емисији „Пророк“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала