Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пацка за Приштину: Захтев америчке конгресменке доказ да у Америци немају сви исти став о Косову

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол у Вашингтону
Поглед на амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Сама чињеница да ће амерички конгресмени бити у прилици да чују истините чињенице о стању на Косову и Метохији и терору над Србима су довољне, па и ако не прође закон о суспензији помоћи Приштини, како је предложила конгресменка из Њујорка Клаудија Тени, оцењује дипломата Бранко Бранковић.
Конгресменка Тени, копредседавајућа српског кокуса у Конгресу, затражила је да се због неиспуњавања преузетих обавеза обустави свака помоћ Приштини.
Како је истакла, америчка помоћ треба да буде усклађена са принципима Бриселског споразума, као и да треба јасно ставити до знања да је Америка против акција које поткопавају права и добробит косовских Срба.

Нема јединственог става по питању Косова

На питање да ли овај закон може да прође и колики је његов значај дипломата и бивши амбасадор Бранко Бранковић у изјави за Спутњик каже да је ово веома значајан корак за Србију.
„Сама чињеница да је Клаудија Тени поднела предлог оваквог закона и да је то отишло у етар има велики политички значај. И то не само у самој Америци, него и посебно на нашим простору јер се сад и са аспекта оних који подржавају политику Приштине и Аљбина Куртија јасно види да у Америци нема једногласног става у односу на понашање Куртија и Приштине,“ оцењује Бранковић.
Да ли ће овај закон проћи, напомиње наш саговорник, зависи од конгресне већине која је у рукама републиканаца.

И да закон не прође шаље поруку

„Али и да не прође овај закон сама чињеница да ће овај закон доћи на дневни ред за расправу и гласање, јер она га је зато и поднела, од велике је важности. Чак и да не буде усвојен, он је самим чином постојања добио велики публицитет и открива право стање на Косову и Метохији. И нама то веома погодује,“ мишљења је саговорник Спутњика.
Капитол хил - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Конгресменка Клаудија Тени нови члан Српског кокуса на Капитол хилу
Такође је значајном, каже Бранковић, што ће тај документ прећи и границе Америке и такође добити публицитет баш у време када је изборна година и у ЕУ, и у Америци.
„А то има значаја. То ће се читати и у Европи што је врло добро по нас. Чињеница је да су и Демократска и Републиканска странака у Америци усмерене на Украјину и на Блиски исток. Али, Косово је америчко резервно кризно жариште. Као што се види за сада, у Украјини су пропали, а и на Блиском Истоку, ако Палестина добије државу ствари ће се по Америку променити из корена. Тако да ће питање Косова остати у жижи интересовања,“ процена је Бранковића.
Иначе, конгресменка Тени је, образлажући свој предлог, истакла да је Европска унија 2013. године помогла у посредовању у Бриселском споразуму између Србије и Косова како би се ублажиле тензије између две земље, али да Косово није испунило многе од својих кључних обавеза према споразуму, као што је формирање Заједнице општина са српском већином.

Треба заузети став у корист демократије

Такође је навела да је Косово је ускратило једнака права косовским Србима и да неиспуњавањем овог споразума Приштина крши међународне норме и ствара напетост и нестабилност на Балкану.
Према њеним речима, усвајањем предлога закона који је поднела била би ускраћена било каква даља помоћ САД властима у Приштини, "док се не имплементирају одређени услови наведени у Бриселском споразуму из 2013. године, као и да смо сведоци угњетавања и дискриминације косовских Срба због неспровођења кључних одредби Бриселског споразума из 2013. године".
Императив је, истакла је Тени, да Сједињене Државе заузму став у корист демократије, мира и стабилности у региону као и да закон који је предложила одражава посвећеност неговању мира и позивању премијера Албина Куртија и владе Косова на одговорност.
Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2017
Обновљен рад српског кокуса у Америци
Седница америчког Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Конгресмен Бил Џонсон нови члан Српског кокуса у Конгресу САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала