- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на вези са Мадуром: Русија за дипломатско решење спора са Гвајаном

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседници Венецуеле и Русије, Николас Мадуро и Владимир Путин, након састанка у Кремљу
Председници Венецуеле и Русије, Николас Мадуро и Владимир Путин, након састанка у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са лидером Венецуеле Николасом Мадуром и том приликом је поручио да ће Русија наставити да подржава напоре руководства републике у јачању националне економије и суверенитета.
Како је саопштио Кремљ, председници су разговарали о актуелним питањима сарадње између две земље у области енергетике, трговине и инвестиција, као и културно-хуманитарној сфери.
Мадуро је информисао Путина о разговору са председником Гвајане о ситуацији око региона Есекибо.
„Путин се заложио за решавање територијалног спора између Венецуеле и Гвајане политичким и дипломатским средствима“, саопштио је Кремљ.
Такође се наводи да су приликом размене мишљења о међународним питањима председници истакли да имају заједничке приступе формирању праведног мултиполарног светског поретка, као и да не прихватају незаконите санкције и мешање у унутрашње послове држава.
Путин је позвао Мадура да посети Русију следеће године.
Председници су такође честитали један другом предстојеће празнике Нову годину и Божић и договорили су се да наставе са контактима.
Подсећамо, председник Венецуеле Николас Мадуро позвао је раније парламент земље да донесе закон за заштиту спорне територије Гвајана-Есекибо, којим би се западно од реке Есекибо основала нова венецуеланска држава и најавио хитно активирање плана социјалне помоћи за целокупно становништво ових крајева, попис и издавање докумената.
Председник Гвајане Ирфан Али је након тога рекао да поступке Каракаса у вези са спорним регионом Есекибо, који су предузети након референдума, сматра претњом националној безбедности и да намерава да се обрати Савету безбедности УН, као и свим међународним партнерима.
У најновијем издању емисије „Мој поглед на Русију“ сазнајте зашто је амерички медиј руског председника прогласио победником:
Приветственная инсталляция у конференц-центра Sandton Convention Centre в Йоханнесбурге - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
СВЕТ
Ово је историјски тренутак: Званично почиње „бриксизација“ света и велики заокрет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала