- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД привремено затвориле гранични прелаз са Мексиком

© AP Photo / Eric GayМигранти на граници САД и Мексика код места Игл Пас
Мигранти на граници САД и Мексика код места Игл Пас - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Америчко Министарство за унутрашњу безбедност предузело је привремену меру затварања граничног прелаза Тексас-Мексико како би „зауставило велико кретање миграната који долазе железницом и да би заштитило здравље и безбедност свог особља“, саопштила је данас Бела кућа.
„Блиско сарађујемо са мексичком владом у покушају да решимо ово питање, уз истовремено повећање особља у региону“, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.
Бела кућа је саопштила и да наставља редовну комуникацију са привредним субјектима, због процене и ублажавања утицаја ових привремених мера затварања.

САД: Број илегалних миграната највећи у претходне две деценије

Број илегалних миграната у САД повећао се ове године на највиши ниво у претходне две деценије, што је подстакло раст становништва, показали су подаци Америчког центра за попис становништва.
Од ове године, у САД живи 1,6 милиона људи више, од чега је две трећине имиграната, па је укупан број становника 334,9 милиона.
Пад у броју смртних случајева након пандемије ковида такође је допринео повећању броја становника САД.
Прошле године је у САД ушло близу милион људи, а јак тренд се наставио и ове године, када је ушло 1,1 милион људи, додао је Вилијам Фрем, демограф Институције Брукингс.
„Без имиграција, пројекције кажу да би дошло до пада популације, јер ће број смртних случајева да буде већи од броја рођених до краја идуће деценије. Имиграција ће бити главни узрок раста популације у будућности“, додао је Фреј.
Пописом се у САД одређује колико ће свака савезна држава добити места у Конгресу, па ако се настави овакав тренд до 2030. године, Калифорнија би могла да изгуби четири места у Представничком дому, а Њујорк три.
Тексас би могао да добије четири, а Флорида три, наводи се у анализи Центра за правду Бренан.
Ове године, у САД је умрло 300.000 људи мање него прошле године.
У најновијем издању емисије „Мој поглед на Русију“ и сазнајте зашто је амерички медиј руског председника прогласио победником:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала