- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински министар: Кијев намерава да на фронт шаље Украјинце који су отишли у иностранство

© AP Photo / Mstyslav ChernovУкрајински војници на обали Дњепра
Украјински војници на обали Дњепра - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Власти у Кијеву намеравају да следеће године позову на војну службу Украјинце који су отишли ​​у иностранство, изјавио је министар одбране Украјине Рустем Умеров за лист „Билд“.
„Још увек разговарамо о томе шта ће се десити ако они не дођу добровољно (у центре за регрутацију)“, рекао је он.
Ради се о Украјинцима узраста од 25 до 60 година који су отишли ​​у Немачку и друге земље. За почетак, власти ће од њих тражити да се пријаве у војне одсеке Оружаних снага Украјине. Умеров је обећао да се планира да се убудуће регрути унапред обавесте о томе коју обуку ће проћи, како ће бити наоружани, где и када ће служити. Он је рекао да је важна правичност у регрутовању нових војника.
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је на конференцији за новинаре у уторак да му је војска предложила да мобилише додатних 450-500 хиљада људи. Према његовим речима, таква мобилизација ће Украјину коштати додатних 500 милијарди гривни (око 13,4 милијарде долара).
Од фебруара 2022. године у Украјини је објављена и више пута продужена општа мобилизација, при чему власти у земљи чине све могуће како би спречиле војно способне мушкарце да избегну слање на фронт. Између осталог им је забрањено да путују у иностранство, а позиви се уручују у државним институцијама, на улици и јавним местима. Према украјинским медијима, многи мушкарци буквално месецима не напуштају своје домове како би избегли слање у зону борбених дејстава.
Мобилизација је већ довела до бројних скандала. У медијима се редовно појављују приче о томе како војска примењује силу против грађана приликом уручивања позива, како људи који су неспособни за службу из здравствених разлога завршавају у Оружаним снагама Украјине, као и чињеница да посланици и функционери избегавају мобилизацију и шаљу у иностранство синове који су војни обвезници.
Руски војници у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Све мање Украјинаца жели у борбе, а општа мобилизација – неопходна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала