- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелска војска - Sputnik Србија

УЖИВО Уништена главна мрежа тунела у Гази, Хамас одбацује преговоре о таоцима док трају напади

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао у 76. дан. САД активно раде на нацрту резолуције Уједињених нација о паузирању борби у Појасу Газе, изјавио је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби. Хамас и друге палестинске фракције одбацили су преговоре о ослобађању израелских талаца, док Израел на заустави војне нападе на Појас Газе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:11 21.12.2023
Кирби: САД активно раде на нацрту резолуције УН о паузирању борби у Гази
Сједињене Америчке Државе активно раде на нацрту резолуције Уједињених нација о паузирању борби у Појасу Газе, изјавио је данас портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
„Још увек активно радимо са нашим партнерима из Уједињених нација око резолуције и самих формулација“, рекао је Кирби на брифингу за новинаре, пренео је Би-Би-Си.
Савет безбедности УН је ове недеље више пута одложио гласање о резолуцији о прекиду ватре у Појасу Газе. У току су дипломатски преговори о формулацији резолуције како би се избегао још један амерички вето.
20:01 21.12.2023
СЗО: Болести и глад довешће до још смрти у Гази
Светска здравствена организација (СЗО) објавила је данас да глад пустоши Газу, па се очекује да ће то повећати број оболелих широм енклаве, као и до нових жртава.
У подужем посту ове организације Уједињених нација на Иксу истиче се да је најкритичније међу децом, трудницама, дојиљама и старијим људима, преноси „Ал Џазира“.
СЗО је напоменула да је у недавним мисијама у Гази њено особље пријавило како је гладна свака особа с којом су разговарали.
„Крећемо се по Гази испоручујући медицинске потрепштине, а људи журе ка нашим камионима у нади да је то храна“, рекли су запослени у СЗО.
Медиј наводи да је од 7. октобра пријављено 100.000 случајева дијареје и 150.000 случајева инфекције горњих дисајних путева и додаје како, у комбинацији са неухрањеношћу, ове болести могу постати смртоносне.
19:40 21.12.2023
Израелске снаге уништиле главну Хамасову мрежу тунела /видео/
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су разнеле главну Хамасову мрежу тунела скривену испод Палестинског трга у центру града Газе.
Према ИДФ, лидери Хамаса крили су се у подземној мрежи тунела када је та милитантна група напала југ Израела 7. октобра, убила више од 1.200 људи и отела око 240.
Мрежа подземних тунела повезана је са домовима, канцеларијама и склоништима високих Хамасових представника, међу којима је лидер војног крила Мухамед Деиф и Јахја Синвар, водећи Хамасов званичник у Гази, пренео је „Тајмс оф Израел“.
ИДФ је проверио тунеле и сакупио обавештајне податке са тих локација претходних недеља. Војска је навела да је тунеле уништила елитна борбена јединица Јахалом и 401. Оружана бригада.
19:13 21.12.2023
АДЛ: Све више антисемитских карикатура, нарочито у арапским медијма
Лига за борбу против клевете (АДЛ) данас је објавила извештај о све већој распрострањености увредљивих антисемитских тема пре свега у арапским медијима, што је добило замах након почетка недавног сукоба на Блиском истоку, пише израелски лист „Џерузалем пост“.
У једном од последњих таквих случајева јордански лист објавио је карикатуру на којој је израелски премијер Бењамин Нетанјаху приказан како пије крв, преноси лист
Након напада Хамаса на Израел 7. октобра и каснијег рата Израела против Хамаса у Гази, АДЛ бавила се истраживањем антисемитских објава о теоријама завере, пре свега, у виду политичких карикатура, посебно у арапској штампи, укључујући и оне у медијима на арапском језику у Великој Британији.
Џерузалем пост напомиње да је истраживање открило распрострањену употребу антисемитских форми мржње, укључујући неосновану тврдњу да Јевреји контролишу америчку политику, затим поређење Израела и његових вођа са Хитлером, па чак и неосновану оптужбу да Јевреји конзумирају крв својих жртава као део перверзног верског ритуала.
Извештај АДЛ-а под насловом „Антисемитизам у арапским карикатурама током рата Израел-Хамас“ открио је бројне примере очигледног антисемитизма у високо тиражним новинама и на веб страницама широм региона, наводи медиј, пренео је Танјуг.
Израелски лист додаје да су ови увредљиви прикази пронађени у публикацијама из Бахреина, Египта, Јордана, Кувајта, Либије, Марока, Омана, Катара и Саудијске Арабије, као и из палестинских области.
18:53 21.12.2023
18:52 21.12.2023
18:51 21.12.2023
18:50 21.12.2023
Касам бригаде: Ако Израел жели живе затворенике, мора да прекине агресију
Касам бригаде, милитантно крило Хамаса, саопштило је данас да уколико Израел жели да му таоци буду враћени живи нема другог избора него да прекине агресију, рекао је портпарол ове групе Абу Обеида.
„Непријатељ је претходно убио лидере и борце покрета отпора, али је то само појачало нашу одлучност да се осветимо за злочине непријатеља“, рекао је Обеида.
Он је додао да Касам бригаде поздрављају борце који „ометају непријатеља“, посебно борце на „јеменском и либанском фронту“, пренела је „Ал Џазира“.
18:48 21.12.2023
Становништво Појаса Газе суочава се са великом глади
Цела популација Појаса Газе од 2,3 милиона становника суочава се с великом глади, која се повећава из дана у дан, саопштено је данас у извештају подржаном од Уједињених нација којим се мери озбиљност несташице хране.
Број домаћинстава у Појасу Газе која су погођена јаком несташицом хране је највећи забележен глобално, према извештају ИПЦ-а о мерењу озбиљности несташице хране, који је израдило више организација, међу којима агенције УН и невладине хуманитарне организације.
Камиони који испоручују храну, воду и лекове из Египта чине само десет одсто потребе становништва Газе, показују подаци УН.
Око 85 одсто становништва, односно, око 1,9 милиона становника је расељено у изузетно мале географске области.
„Између 24. новембра и 7. децембра више од 90 одсто становништва Газе, око 2,08 милиона људи, суочавало се са великом глади, у категорији 3 ИПЦ (криза или горе). Од тог броја, више од 939.000 људи се налази у категорији 4 ИПЦ (ванредна ситуација) и више од 378.000 људи је било у категорији 5 ИПЦ (катастрофа)“, наводи се у извештају УН.
17:40 21.12.2023
17:36 21.12.2023
Израелски председник криви УН што више помо́ћи не улази у Газу
Председник Израела Исак Херцог потврдио је данас став Израела да Уједињене нације не успевају да испрате количину помоћи коју Израел прегледа и пропушта у Газу, као и да би у супротном могло да је буде много више.
Он је истакао да је то разлог зашто је тако мало камиона ушло у Појас Газе, чак и након што је Израел отворио свој прелаз Керем Шалом, како би ублажио проблеме због уског грла у допремању, пренео је „Тајмс оф Израел“.
„Нажалост, због потпуног неуспеха УН у раду с другим партнерима у региону, они нису били у могућности да допреме више од 125 камиона помоћи дневно“, рекао је Херцог.
Нагласио је како је данас могуће обезбедити три пута већу хуманитарну помоћ Гази.
„То би било могуће ако би Уједињене нације, уместо да се по цео дан жале, радиле свој посао“, каже Херцог.
16:55 21.12.2023
16:44 21.12.2023
Сједињене Амричке Државе саопштиле су данас да би садашњи нацрт резолуције Савета безбедности УН, који има за циљ да повећа хуманитарну помоћ појасу Газе, заправо могао да успори преко потребне испоруке тој палестинској енклави.
Портпарол мисије САД при Уједињеним нацијама Нејт Еванс истакао је, уочи очекиваног гласања о тој резолуцији, да с њом у вези постоји "озбиљна и широко распрострањена забринутост", пренео је Ројтерс.
Еванс је поручио како се "мора осигурати да свака одлука помаже или макар не штети ситуацији на терену".
Британска агенција објавила је јуче да се у нацрту резолуције, који су предложили УАЕ, позива на "хитну обуставу непријатељстава" како би се омогућио сигуран и несметан приступ хуманитарне помоћи у Појас Газе.
На захтев САД јуче је, међутим, поново одложено гласање у Савету безбедности УН о предлогу резолуције и није познато када би могло да се одржи, наводи британска агенција.
16:29 21.12.2023
Хамасове бригаде Касам преузеле одговорност за ракетни напад на Тел Авив
Бригаде Касам, оружано крило палестинског Хамаса, саопштиле су да преузимају одговорност за данашњи ракетни напад на Тел Авив, преноси Ал Џазира.
Према писању израелских медија, израелски ПВО систем Гвоздена купола је пресрео и оборио најмање 35 ракета, а није било жртава као последица напада.
Бригаде Касам су навеле да су ракетни напади били одговор на нападе израелске војске на цивиле у Појасу Газе.
15:59 21.12.2023
Трудо: Израелска кампања у Гази угрожава његову дугорочну безбедност
Блиски савезници Израела изразили су бојазан да ће војна кампања у Појасу Газе довести у опасност дугорочну безбедност земље, оценио је данас канадски премијер Џастин Трудо.
Он је то изјавио као реакцију на све већи број смртних случајева међу становницима Појаса Газе, који је достигао скоро 20.000 жртава, док израелски авиони и данас настављају да изводе нападе по енклави, навео је Ројтерс.
Канада, Аустралија и Нови Зеланд прошле недеље подржали су настојања међународне заједнице у погледу остваривања "одрживог прекида ватра“ у Појасу Газе, убрзо након што су САД упозориле Израел да му због начина на који води операције у палестинској енклави прети опадање међународне подршке.
15:43 21.12.2023
ИДФ проширио копнене операције у централној Гази
Израелске одбрамбене снаге кажу да су прошириле своје копнене операције у централном појасу Газе, при чему 99. дивизија изводи операцију у областима јужно од града Газе.
Према ИДФ-у, 99. дивизија је ушла у нова подручја централне Газе, како би успоставила "оперативну контролу" између града Газе и такозваних централних кампова - избегличких кампова централне Газе, преноси Тајмс оф Израел.
14:43 21.12.2023
Ирак шаље танкер с горивом у Египат за помоћ Гази
Ирак шаље танкер с горивом у Египат како би помогао при ублажавању несташице у Појасу Газе, која је омела хуманитарне напоре и спасавање повређених након израелских напада, саопштио је Зедан Халаф, саветник за људска права премијеру Ирака Мохамеду Шији ал-Суданију.
"Ирачки танкер с теретом од 10 милиона литара напустио је луку Басра и запустио се ка Суецком каналу. Преноси помоћ намењену Палестинцима у Гази и влада Ирака намерава да пошаље додатну помоћ у будућности", изјавио је Халаф.
Према подацима, 19.000 Палестинаца је убијено у Појасу Газе од 7. октобра.
14:32 21.12.2023
Хамас одбацује преговоре о таоцима док Израел на обустави војне нападе
Хамас и друге палестинске фракције одбацили су данас преговоре о ослобађању израелских талаца, док Израел на заустави војне нападе на Појас Газе.
Хамас у саопштењу наводи се да је такав потез одраз "палестинске одлуке на националном нивоу", преноси Гардијан.
Како се истиче, "не би требало да буде разговора о затвореницима или договора о размени (талаца), осим након потпуног престанка агресије“.
Тајмс оф Израел додаје да је неименовани израелски званичник у саопштењу, које су пренели израелски медији, оптужио Хамас да покушава да услови ослобађање талаца престанком рата.
"То се неће догодити", поручио је он.
Око 120 Израелаца и даље се налази у заточеништву Хамаса и Исламског џихада.
Више од 100 израелских талаца и стотине палестинских затвореника је ослобођено у оквиру раније постигнутог договора, који је предвиђао привремени прекид сукоба.
Лидер Хамаса Исмаил Ханије, који живи у Катару, отпутовао је ове недеље у Каиро на разговор са египатским званичницима, који покушавају да посредују у постизању новог договора Хамаса и Израела, али је састанак завршен без резултата.
14:08 21.12.2023
Медији: Хамас тражи ослобађање три палестинска лидера у споразуму о размени талаца
Палестински Хамас захтева да било који споразум о размени талаца са Израелом обухвати ослобађање три највиша палестинска лидера, јављају данас израелски медији.
Хамас инсистира да Марван Баргути, Ахмед Садат и Абдулах Баргути буду на листи затвореника који ће бити пуштени на слободу у било ком новом споразуму, објавио је израелски лист "Једиот Ахронот", пренела је Анадолија.
Баргути (64), члан Централног комитета Фатаха, има највише шанси да председава Палестинском самоуправом са седиштем у Рамали после председника Махмуда Абаса, показују анкете међу Палестинцима, пише израелски лист.
Израел га је ухапсио 2002. и добио је пет доживотних затворских казни.
Садат, генерални секретар Народног фронта за ослобођење Палестине (ПФЛП), ухапшен је 2008. и осуђен на 30 година затвора у вези са убиством израелског министра туризма Рехавама Зеевија 2001. године.
Абдулах Баргути је један од највиших лидера Хамаса и добио је вишеструке доживотне казне затвора због низа напада на Израелце.
Израелска влада за сада није коментарисала писање листа.
13:51 21.12.2023
Израелски званичници предочили различите ставове о палестинској самоуправи Газом
Цахи Ханегби, саветник за националну безбедност у влади израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа написао је у колумни на арапском језику да Израел не искључује могућност да Палестинска самоуправа руководи послератном Газом, чему се оштро супротставио министар финансија Безалел Смотрич.
Ханегби је нагласио да би реконструкција Појаса Газе укључивала комбинацију регионалних и међународних снага и да Израел нема намеру да контролише цивилне послове те енклаве, преноси Ал Џазира.
Саветник за националну безбедност Израела казао је да би реконструкција уништене Газе и потенцијално руководство Палестинске самоуправе, било могуће само у случају пораза Хамаса.
Међутим, министар Смотрич је оценио да "има људи који и даље живе у 6. октобру".
"Овај став не представља мишљење израелске владе и премијер треба да реши то питање с њим (Ханегбијем). Палестинска самоуправа није решење, она је значајан део проблема", написао је Смотрич на платформи X.
Бенјамин Нетанијаху јавно је одбацио било какву могућност да Палестинска самоуправа управља Газом након рата, иако су поједини израелски медији указали на то да би премијер могао да промени мишљење, преноси Тајмс оф Израел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала