Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Запад преко ОЕБС-а притиска Србију: Циљ су два кључна потеза

© Sputnik / Лола ЂорђевићГласање на бирачком месту
Гласање на бирачком месту - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Недефинисане закључке мисије ОЕБС-а који изборе у Србији карактеришу као „апсолутно мирне и нормалне“, да би их затим зачинили наводима о „злоупотребама и куповини гласова“, аналитичар Дејан Вук Станоковић тумачи као тежњу Запада да изврши притисак на Србију. Крајњи циљ, сматра он, јесте натерати Србиjу на увођење санкција Русији и признање Косова.
Посланик социјалиста Хорхе Сегуро Санчес из Португала учествовао је у посматрачкој мисији Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и оценио је да се изборни процес у Србији одвијао апсолутно мирно и нормално.
Заједничка посматрачка мисија коју чине Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), чланови Парламентарне скупштине ОЕБС-а, чланови Парламентарне скупштине Савета Европе (ПАЦЕ) и Европског парламента, констатовала је да је „правни оквир за одржавање демократских избора био испуњен“, али је у свом саопштењу навела да постоје бројни проблеми.
© Фото : OSCE / Curtis BuddenОЕБС
ОЕБС - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
ОЕБС

Туђи интереси

Дејан Вук Станковић наводи да је тешко навести смислен разлог за овакве тврдње и да се иза њихове наводне рационалности крију одређени интереси. Он верује да су то заправо интереси земаља које су веома утицајне у међународној политици и који припадају Западном свету. Те интересне групе, сматра Станковић, користе ОЕБС као метод за вршење притиска на Србију.
Не занима њих суштински демократичност избора у Србији која, иначе, није спорна. Наравно да постоје одређене неправилности настале, вероватно, у администрирању поступка, попут несавршености бирачког списка. Атмосфера под којом се избори дешавају можда није у потпуности демократска, али страсти су узавреле свуда у свету. Друштва су поларизована и у европским земљама, посебно у Сједињеним Америчким Државама, где се Трампова кандидатура и уставно забрањује одлукама појединих савезнх држава, рекао је Станковић за Спутњик.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
СВЕТ
Оштра лопта демократа: Трамп проглашен „неподобним“ за Белу кућу
Он верује да у игри није демократија, већ нешто друго. Демократија је само параван за притисак који је темпиран у сусрет захтевима који ће бити испоручени по питању Косова. Да је председник Србије увео санкције Руској Федерацији или признао независност Косова, Запад би га сматрао највећим демократом, говори Станковић.
То са изборима представља једну фатаморгану и у питању је нешто друго. Најлакше је, наравно, Западу, с обзиром на његову идеолошку матрицу, да оспорава нешто са становишта идеално схваћене либералне демократије, али у игри су у ствари њихови политички и геополитички интереси.
Станковић додаје и то да овакви притисци од актера са стране само дају ветар у леђа одређеним политичким структурама у Србији које, из својих разлога, преувеличавају реалну слику са терена.
Што се тиче тога шта пишу ОХДР, ОЕБС, Комисија Савета Европе или неко пети, мислим да то треба чути, примити к знању и одговорити онолико колико може да се одговори, али суштински избори ове земље, уколико је она суверена, одвијају се у складу са нашим Уставом и законима, закључује Станковић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићТабла на улазу у зграду Владе Србије
Табла на улазу у зграду Владе Србије  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Табла на улазу у зграду Владе Србије

Непристрасна пристрасност

Стефан Шенах је на изборима у Србији 17. децембра био шеф посматрачке мисије ОЕБС-а и тврди да је видео „шокантне ствари“. Он је, иначе, аустријски политичар који иза себе има мноштво политичких функција и активности.
Шенах није говорио детаљном, нити је набрајао „шокантне ствари“, већ је само помињао гласачке листиће из копирнице. Није навео од кога их је и где тачно добио, али је својим иступом значајно утицао да захтев опозиције за понављање избора добије на тежини.
Шенах се налази на листи пристрасних посматрача Европске платформе за демократске изборе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала