- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

ДНК хоботнице открива шта се догодило на Антарктику пре 120 хиљада година

© Фото : Pexels/Photo by Jade Flesher октопод
октопод  - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Истраживање ДНК хоботнице открило је да се ледени покривач Антарктика вероватно урушио пре 120.000 година када су температуре биле сличне данашњим, рекли су научници.
Аустралијски и новозеландски научници упоредили су генетске профиле Туркетове хоботнице пронађене у Веделовом, Амундсеновом и Росовом мору Јужног океана на Антарктику и открили генетску везу која датира још од последњег интерглацијала, коју је карактерисала топлија клима него данас, са вишим глобалним нивоом мора и мањим леденим покривачем.
Ово откриће помаже у одговору на питање да ли се ледени покривач Западног Антарктика (WAIS) срушио током овог периода, показује студија објављена у часопису „Сајенс“.
„Ова генетска веза била би могућа само ако би се потпуни колапс WAIS-а догодио током последњег међуглацијалног периода, отварајући морске путеве који повезују данашње Веделово, Амундсеново и Росово море“, рекао је главни аутор студије Јан Стругнел са аустралијског Универзитета Џејмс Кук.
„Ово би омогућило хоботници да путује преко отворених мореуза и размењује генетски материјал, што можемо видети у ДНК данашње популације“, рекла је истраживач Сели Лау.
Стругнел је рекао да је последњи међуледени период био када су „глобалне просечне температуре биле 0,5 до 1,5 степени Целзијуса више од прединдустријских нивоа, а глобални ниво мора био је за пет до 10 метара виши него данас”.
© Фото : Pexels/Photo by ArtHouse Studio Зашто се ледени покривач Антарктика?
Антарктик - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Зашто се ледени покривач Антарктика?
„Оно што WAIS чини важним јесте то што Антарктик тренутно највише доприноси глобалном порасту нивоа мора. Потпуни колапс могао би да подигне глобални ниво мора за око три до пет метара“, рекла је она.
„Разумевање како је WAIS био конфигурисан у недавној прошлости, када су глобалне температуре биле сличне данашњим, помоћи ће нам да побољшамо будуће глобалне пројекције пораста нивоа мора“, додао је Стругнел, пренео је „Индекс“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала