- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

,,Доста више американизације, ово је Грчка'': Православна црква званично против истополних бракова

© Фото : Снимак са екрана/ЈутјубГрчки митрополит Симеон Фтиотидски
Грчки митрополит Симеон Фтиотидски - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Грчки митрополит Симеон Фтиотидски одржао је срчан говор о борби ,,прогресивног'' света и традиционалних вредности.
Говор преносимо у целости:
"Нормална породица је једина породица коју подржавамо и ако неко због тога мисли да смо конзервативни - е, па јесмо, и желимо да будемо! И бићемо! Има ли неко проблем са тим? Ми смо конзервативни! Честитамо вама на вашој ,,прогресивности'', честитамо вам што сте у мраку вашег прогреса! Ми јесмо и остаћемо конзервативни! Да, ми желимо да будемо конзервативни, свиђало се то некоме или не! Свиђало вам се или не, ми ћемо остати конзервативни и подржаваћемо само нормалну породицу!

Волимо свакога, без изузетака, никога не одбацујемо, све поштујемо, али захтевамо да и нас поштују и да престану да нам се ругају! Што је доста, доста је! Захтевамо да нас поштују, да поштују наше мајке и очеве, да поштују гробове наших предака! Морају да науче да нас поштују!

Доста више американизације, ово је Грчка! Свиђало вам се то или не, ово је наша Грчка! Благосиљам децу и честитам им из душе и од свег срца! А они нам долазе са разним теоријама, које се нико не усуђује да оспори! Говоре да смо хомофобични, одакле долази та реч? Одакле? Доста више! Ослепели смо због вашег лажног прогреса, али сада видимо где то све води! Видимо шта се дешава у целом свету сваког дана! Видимо куда иде човечанство!

Морамо бити чврсти и стајати уједињени у љубави! Ми ћемо остати традиционално прогресивни, конзервативни и срећни Грци, оптимистични, пуни наде и снаге! Срећан вам Божић! Баке и деке, дочекајте ваше унуке за Божић, загрлите их, подржите их, немојте се плашити! Срећан вам и благословен грчки Божић, окупљен око породице и срећан! Срећан Божић свима!"
Грчка влада је пак саопштила да ће легализовати истополне бракове, упркос великом противљењу православне цркве у тој земљи, и обећала да ће то учинити у неком тренутку пре краја мандата владе 2027.
Влада је то саопштила дан након што је Синод грчке православне цркве објавио документ у којем се снажно противи легализацији истополних бракова, чије су главне тачке биле усредсређене на питање подизања деце.
''Став Грчке цркве остаје да деца имају урођену потребу, а самим тим и право да одрастају са мушким оцем и женском мајком. Никаква друштвена модернизација и никаква политичка коректност не могу заобићи то. Деца нису кућни љубимци за оне који желе да се осећају као чувари, и нису ’прибор’ да формализују или чине истополни живот друштвено прихватљивим'', наводи се у саопштењу цркве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала