- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француска завршила повлачење трупа из Нигера пре рока

© AP Photo / Jerome DelayФранцуски војници у Нигеру
Француски војници у Нигеру - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Француска војска је данас повукла своје последње трупе из Нигера, неколико дана пре рока и након деценије операција против наоружаних терористичких група у региону Сахела.
Истовремено, Француска довршава затварање своје амбасаде у нигерској престоници Ниамеју.
„Данашњи датум... означава крај процеса раздруживања француских снага у Сахелу“, рекао је поручник нигерске војске Салим Ибрахим на церемонији у ваздухопловној бази Нијамеј, где су биле стациониране француске трупе.
Церемонија је закључена потписивањем заједничког документа начелника штаба нигерске војске пуковника Мамане Сани Киаоуа и команданта француских снага у Сахелу генерала Ерика Озана, преноси „Фигаро“.
Потписивању су присуствовали и начелник Генералштаба Оружаних снага Тогоа и војни аташе САД, а ваздухопловна база је предата војсци Нигера. Током повлачења нису забележени већи инциденти, рекао је Ибрахим.
Односи између Нигера и Француске, бившег колонијалног владара те афричке земље, прекинути су откако су војни официри збацили председника Мохамеда Базума и преузели власт у земљи. Они су основали Национални савет за заштиту домовине, на чијем челу је био генерал Абдурахман Тијани.
Нове власти осудиле су споразуме са Паризом који су дозвољавали распоређивање француских трупа у Нигеру за борбу против екстремистичких група. Француска је почела да повлачи своје трупе из те афричке земље 10. октобра, када је у Нигеру било око 1.400 француских војника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала