- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Конфисковање руске имовине неће проћи без последица

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Потенцијална нелегитимна заплена замрзнуте руске имовине на Западу имаће озбиљне последице, изјавио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Он је током разговора са новинарима прокоментарисао саопштења из Вашингтона да Сједињене Америчке Државе полазе од тога да је неопходно спровести обнову Украјине на рачун замрзнуте руске имовине.
„Ми, заиста видимо да се дискусије на ову тему интензивирају, или, насупрот, јењавају. Али, тема нелегитимне заплене наше имовине редовно је на дневном реду и у Европи и у Америци. Потенцијално, ова тема је за нас неприхватљива, али и потенцијално опасна за светски финансијски систем, јер би у случају реализације оваквих планова то био веома озбиљан ударац по цео координатни систем међународног финансијског уређења“, оценио је Песков.
Према његовим речима, они коју покушају да искористе замрзнуту руску имовину за помоћ Украјини треба да схвате да их Русија неће оставити на миру.
Он је додао да и Европа и САД разумеју да ће бити правних последица по оне који би то иницирали и реализовали.
Портпарол је поручио и да овакви кораци не могу да остану без последица.
„На крају крајева, као што је већ рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, ако неко буде конфисковао нешто наше, видећемо шта можемо да запленимо као одговор на то. Сигурно је да ћемо то моментално урадити“, истакао је Песков.
Раније је координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби изјавио да САД сматрају да је превремено говорити о могућности коришћења замрзнуте суверене имовине Русије за помоћ Украјини.
Након почетка специјалне војне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније „Euroclear“ – једне од највећих светских система клиринг система.
Лидери ЕУ су у октобру прошле године наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине, али предлог од ЕК још увек није добијен. У Кремљу су саопштили да би доношење таквих одлука „представљало још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“.
Како је Русија запањила Запад погледајте у емисији „Пророк“:
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
РУСИЈА
Русија: Конфискација руске имовине може бити окидач за прекид односа са САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала