- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Запад није успео да искључи Русију из Унеска упркос свим прљавим методама

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Западне земље нису успеле да „укину“ Русију у Унеску, иако покушавају да политизују рад те организације, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Као што је рекао председник Русије Владимир Путин у новембру ове године током културног форума у Санкт Петербургу, преко те организације реализујемо веома озбиљне пројекте који изазивају велико интересовање у свету“, рекао је Лавров на седници руске комисије за питања Унеска.
Он је оценио да одлазећа година није била лака за Унеско.

„Знате да је након почетка специјалне војне операције колективни Запад почео да интензивира напоре како би додатно политизовао Унеско и извршио украјинизацију агенде. Озлоглашени двоструки стандарди редовно се манифестују у антируским одлукама које Запад гура, 'заврћући руке' земљама у развоју у вези Крима, Украјине, одлука које једноставно превазилазе мандат Унеска. Он у тим областима нема никакве надлежности“, оценио је Лавров.

Истовремено је подсетио да су „агресивно покушавали да избаце из руководећих и извршних органа Унеска“.
„Користили су свакакве, понекад и најпрљавије методе, укључујући финансијске уцене земаља глобалног Истока и глобалног Југа. У таквим условима наша земља, упркос подршци више од већине чланица Унеска, није била поново изабрана у Извршни одбор организације и друге органе те структуре“, истакао је шеф руске дипломатије.
Он је напоменуо да се Русија „не затвара за било кога, већ напротив – оријентисана је на промовисање заједничке агенде, између осталог и у Унеску и другим међународним организацијама“.
„Професионалан и обострано користан дијалог у Унеску је и даље могућ, упркос свим отворено незаконитим радњама руководства његовог секретаријата“, оценио је Лавров.

Русија не уништава украјинско културно наслеђе

Не постоје никакве чињенице да Русија наводно уништава украјинско културно наслеђе, рекао је Лавров.
„Постоје покушаји да се Русија оклевета за такозвано уништавање украјинског културног наслеђа, иако нико не може да изнесе никакве чињенице о томе – оне једноставно не постоје“, истакао је руски министар.
Он је додао да „исто тако Унеско нема никакво право да одређује ко је крив, што признају и запослени у секретаријату Унеска у приватним разговорима“.
Догађаје протекле недеље у емисији „Од четвртка до четвртка“ коментарисао је адвокат Горан Петронијевић:
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
РУСИЈА
Кремљ: Нови региони су неодвојиви део Русије, ко буде имао аспирације - следе последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала