- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Одбачен руски амандман о Гази: Шта се крије иза „лукавих фраза“ Америке?

© AP Photo / Leo CorreaИзраелска војска на граници са Појасом Газе
Израелска војска на граници са Појасом Газе - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе нису дозволиле да се у резолуцију о проширењу испоруке хуманитарне помоћи у Појас Газе укључи амандман Русије којим се позива на хитну обуставу борби у енклави, сазнаје Спутњик.
Како је рекао стални представник Русије у УН Василиј Небензја, Сједињеним Америчким Државама је неопходно да „лукавом фразом о стварању услова за одржив прекид борбених дејстава дају Израелу одрешене руке за даље временски неограничено и необуздано неселективно бомбардовање цивилне инфраструктуре и цивилног становништва Газе“.
Према томе, он је предложио да се у резолуцију врати формулација којом се позива на „хитну обуставу борбених дејстава“. Међутим, за амандман је гласало 10 земаља, а против су биле само САД. Уздржане су биле Швајцарска, Велика Британија, Албанија и Јапан услед чега руски амандман није усвојен.
Како се наводи у тексту резолуције, у почетку је Савет безбедности УН позивао на хитан прекид борбених дејстава, као и на предузимање хитних корака у правцу одрживог прекида борби.
Међутим, САД су инсистирале на томе да се унесе низ амандмана у текст услед чега су формулације у нацрту документа знатно ублажене.
У завршној верзији текста СБ УН позива само на предузимање хитних корака „како би се одмах осигурао безбедан, несметан и проширен хуманитарни приступ и како би се створили услови за одржив прекид борбених дејстава“.
на крају је Савет безбедности усвојио нацрт резолуције који су припремиле арапске земље, а која има за циљ да олакша испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе.
Догађаје протекле недеље у емисији „Од четвртка до четвртка“ коментарисао је адвокат Горан Петронијевић:
Појас Газе - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
РУСИЈА
Путин: Погледајте специјалну војну операцију и то шта се дешава у Гази – уочите разлику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала