- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан: Преговори са Украјином о чланству у ЕУ само политички гест

© AP Photo / Szilard Koszticsak/MTIМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Почетак преговора са Украјином о њеном придружењу Европској унији не доноси стварну помоћ грађанима земље, то је само политички гест, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

„Украјина, свакако, још много година неће моћи да уђе у ЕУ, потребан је реалан предлог зашто се не може склопити споразум о стратешком партнерству и тако помоћи Украјинцима. Уместо тога, изабран је леп политички гест, али почетак преговора о чланству не помаже украјинским грађанима“, оценио је Орбан на годишњој конференцији за новинаре.

Поред тога, мађарски премијер је истакао да је против намере Украјине да приступи НАТО, јер би то могло да доведе до увлачења земаља Алијансе у војни сукоб који траје на украјинској територији.
„Чланство Украјине у НАТО значи да бисмо били обавезни да тамо пошаљемо војску колико следећег јутра. Ми то не желимо“, поручио је Орбан.

Без сагласности Мађарске нема помоћи Украјини

Он је такође нагласио да чланице ЕУ не могу без сагласности Будимпеште да донесу одлуку о додели Кијеву финансијске подршке из буџета заједнице, већ само о ванбуџетским исплатама, на пример, ако 26 земаља узме заједнички кредит у том циљу.
Мађарски премијер је додао да његова земља не жели да учествује у заједничком кредиту са осталим земљама ЕУ, јер је раније учествовала у заједничком зајму након пандемије ковид 19, али од тада није добила ни евра за обнављање економије.
Такође се противи помоћи Украјини на пет година, јер је, према његовим речима, неизвесно, шта ће се догодити за то време, па се временски оквир мога ограничити на догледнију будућност.

ЕУ да се директно укључи у преговоре

Када је реч о решавању украјинског сукоба, Орбан сматра да ЕУ треба да се заложи за почетак мировних преговора и да у њима непосредно учествује.
Он је додао да тренутно нико неће рећи како би могао да изгледа тај мировни споразум, али то не значи да не треба тражити прекид ватре и почетак преговора.
Претходно, Орбан је изјавио да Мађарску не занимају туђе територије и границе, али би волела да никада нема границу са Русијом, да између њих буде територија неке друге државе.
Како је Русија запањила Запад погледајте у емисији „Пророк“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала