- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ФСБ потврдио: НАТО користио тајне информације које је Сафронов преносио немачким и чешким шпијунима

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаСаветнику директора „Роскосмоса“ одређен притвор од два месеца
Саветнику директора „Роскосмоса“ одређен притвор од два месеца - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2023
Пратите нас
Бивши саветник шефа „Роскосмоса“ Иван Сафронов, који је осуђен на 22 године завора због велеиздаје, преносио је немачким и чешким обавештајним службама тајне информације о копненој операцији руске војске у Сирији, као и о руским сателитима, а ту информацију је потом користио НАТО, саопштио је представник ФСБ-а Александар Чабан.
Према подацима истраге руске Федералне службе безбедности, Сафронов се први пут састао са Демури Вороњином крајем 2015. године. Он се Сафронову тада представио као држављанин Немачке, руководилац консалтинг компаније.
„Извештаји о копненој операцији оружаних снага Руске Федерације у Сирији. Та информација је у том тренутку била тајна. Нешто касније су скинули ознаку тајности. У том тренутку је та информација била апсолутна тајна“, рекао је Чабан.
„Сафронов је веома брзо сакупио сву информацију, било је јасно да је он доста тога већ имао сакупљено јер је та тема у том тренутку била веома актуелна. Награда је била скромна, Сафронов је од Вороњина добио око 200 долара. Вороњин је суму компензације рачунао по количини текста коју је Сафронов испоручивао“, казао је он.
Чабан је додао ид а је очигледно та сума одговарала Сафронову јер је он обавио око седам задатака које му је поручио Вороњин.
Иначе, Вороњин, који је имао и држављанство Немачке, такође је осуђен за државну издају на 13 година и три месеца строгог режима.

НАТО користио информације о руским сателитима

Чабан је такође рекао и да је Сафронов имао контакт са држављанином Чешке Мартином Ларишом, кога руске специјалне службе сматрају припадником чешке обавештајне службем а коме је он преносио тајне информације о руским сателитима.
„У питању су војни сателити који су обављали одређене задатке од велике важности за Главну обавештајну управу Генералног штаба. Те тајне податке о сателитима ГРУ-а је потом користио НАТО“, истакао је Чабан.
„Сада је потребно утврдити у каквом су стању ти сателити тренутно, у каквом су стању били тада јер они не раде увек у пуном капацитету“, додао је Чабан.
Саветнику директора „Роскосмоса“ одређен притвор од два месеца - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2020
Против Сафронова подигнута оптужница за велеиздају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала