- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Рушимо ли темељ на ком стојимо | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2023
Пратите нас
У емисији „Орбита културе“ откривамо зашто заборављајући писце попут Његоша и Десанке рушимо темељ на ком стојимо, али и зашто нема поштења без дубоког преиспитивања
Зашто је реч суштина човека, колико смо немарни према језику, али и према писцима попут Његоша и Десанке који су темељи на којима стојимо, зашто је суштина постојања Академије наука и уметности више од тумачења дневнополитичких проблема – нека су од питања за академика Мира Вуксановића, писца чија су Сабрана дела обогаћена са нових 11 томова.
Како је Музеј позоришне уметности одао почаст Небојши Глоговцу, једном од наших најбољих и највећих театарских и филмских уметника и постхумном добитнику угледног признања Добричин прстен – сазнајемо од кустоса Музеја и ауторке изложбе Мирјане Одавић.
Како би изгледала Србија када би се све њене напуштене железничке пруге претвориле у пешачке и бициклистичке стазе, зашто је то поред туризма и спорта значајно и са становишта културног наслеђа, шта би све повезале ове зелене стазе и како ће у перспективи изгледати тај „Ђиро ди Ћиро“ – открива за Спутњик архитекта Александар Станојловић, аутор пројекта претварања напуштених железничких пруга у зелене стазе који је недавно у Риму освојио Европску награду.
А да ли је Владимир Табашевић заиста аутор недавно објављеног романа „Ноћне речи“, будући да иза његовог имена и презимена на корицама књиге стоји упитник, зашто често за себе каже да не зна ко стоји иза његовог имена али и због чега без тог таквог радикалног преиспитивања нема поштења – за „Орбиту културе“ открива Нинов лауреат, писац Владимир Табашевић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 23.12.2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала