- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Словенија исплатила 20.000 евра накнаде за смрт после вакцине против короне

CC BY 2.0 / Robert Couse-Baker/ Flickr / Вирус корона
Вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2023
Пратите нас
Словеначко министарство здравља исплатило је једну новчану накнаду због оштећења здравља после вакцинације против Ковид-19, у износу од 20.000 евра, преноси 24ур.
У Словенији су забележене две смрти после вакцинисања против корона вируса. У једном случају радило се о младој пацијенткињи која је примљена у љубљански клинички центар крајем септембра 2021. године, али је преминула истог дана.
Пре тога, у мају 2021. године, након вакцинације, у Белгији је од можданог удара умрла једна жена, а незванично се претпостављало да је у питању била супруга словеначког дипломате.
Према подацима од 9. децембра, Министарство здравља Словеније примило је 81 захтев у 2022. години, и 103 у овој години за признавање права на накнаду штете због оштећења здравља или смрти које је повезано са вакцинацијом против коронавируса.
За одлучивање о сваком захтеву Министарство здравља именује Комитет за утврђивање узрочно-последичне везе између вакцинације и оштећења здравља, односно смрти.
То тело је до сада израдило 58 вештачења, преостала су мишљења у завршној фази израде, а за пет случајева било је потребно позвати додатне вештаке.
Уколико Комитет утврди да постоји узрочна веза између вакцинације и нарушавања здравља, односно смрти, словенско министарство, потом, у складу са законом, тражи мишљење инвалидске комисије Завода за мировинско и инвалидско осигурање Словеније о томе да ли се настало оштећење здравља сматра озбиљним и трајним смањењем животних функција.
Тренутно је седам таквих случајева, преноси 24ур.
Словеначко министарство здравља до сада је донело 27 решења на основу стручног мишљења комисије за утврђивање узрочности, од којих су сви, осим једног, указивали да не постоји веза између вакцинације против Ковид-19 и смрти.
Износ накнаде штете за здравље или смрт због цепљења или лечења против Ковид-19 увек се утврђује на основу Закона о заразним болестима, који се наводи у члану 72. Закона о додатним мерама за спрјечавање ширења, ублажавање, контролу, опоравак и отклањање последица Ковид-19. наводе у словеначком министарству.
"У министарству се трудимо да што брже решавамо захтеве подносилаца захтева, јер се ради о захтевним предметима и ограниченом броју расположивих вештака, а предмети се морају постепено доделити појединачним коморама комисије за утврђивање узрочно-последичне везе“, нагласили су из министарства.
Обрада захтева из 2022. године почела је у јануару ове године, а већина њих је од јула до септембра прослеђена на разматрање у Комитет за утврђивање узрочно-последичне везе, док ће захтеве који су поднесени ове године, словеначко Министарство распоредити надлежним релима од јануара 2024. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала