- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Стевандић: Дан Републике Српске биће обележен, упркос претњама

© Фото : РТРС/Снимак са екранаДефиле поводом Дана Републике Српске
Дефиле поводом Дана Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2023
Пратите нас
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је данас да ће Дан Републике, 9. јануар, бити обележен упркос претњама, и да ће то славље вечерњим концертом увеличати и црногорска певачица етно и духовне музике Даница Црногорчевић.
Стевандић сматра и да позив Кристијана Шмита високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу да изврши притисак на Београд и Подгорицу да функционери Србије и Црне Горе не присуствују обележавању Дана Републике Српске, представља, како је рекао, врсту мешања у перцепцију једног читавог народа.
Стевандић је подсетио да је мењање перцепције народа покушано само од 1941. до 1945. године да би се постигла послушност људи, који би уместо народа постали нечији поданици, послушници или сателити.
„Чињеница је да је јединство које показује Република Српска подржано од свих фактора и да то надилази било какве границе, републичке, административне или било које друге. То је већ ствар препознавања идентитета једног народа“, рекао је Стевандић за агенцију Срна.
Свако ко жели, додао је он, да на то утиче и да народу забрани идентитет, перцепцију и препознавање властите културе и вредности, тежи уништењу тог народа.
„То је увек третирано као злочин и то је увек био нечастан посао. Али, уколико немате званично именовање, немате ни одговорност, па можете да радите шта хоћете, само не можете да радите успешно, нити докле хоћете и то ће Шмит врло брзо да сазна“, рекао је Стевандић.
Стевандић је навео да је и раније било притисака и претњи, али да се Срби на то нису обазирали, јер да јесу „не би се славио 9. јануар“.
„А он се ипак, као што знате, сваке године слави лепше и свечаније“, закључио је Стевандић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала