- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пешић: Треба да играју најбољи – али они који се најбоље слажу

© Sputnik / Лола ЂорђевићСветислав Пешић
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2023
Пратите нас
Светислав Пешић, селектор кошаркашке репрезентације Србије, рекао је за РТС да не мисли да најбољих 12 индивидуалаца треба да чини тим.
Селектор није желео да прича о потенцијалном саставу за предстојеће Олимпијске игре, и није желео да коментарише изјаву Николе Јокића у којој је центар Денвера рекао да ће Пешић бити први који ће знати да ли ће се најбољи кошаркаш света придружити репрезентацији у Паризу.
„Отприлике знамо против кога ћемо у Паризу да играмо, а са ким ћемо ми да играмо, са којим играчима, то је наравно прерано. Оно што је тачно је да смо ми сада у ове две године, откад сам ја селектор и тренер репрезентације, ипак успоставили један систем кад је у питању репрезентација“, рекао је Пешић за РТС.
Наговестио је да ће млади кошаркаши заиграти у квалификацијама за Европско првенство.
„У репрезентацији никада нема такозване смене генерација, али ово време које је сада пред нама биће искоришћено да и неки млађи играчи добију своју шансу. Пред њима су сада у фебруару квалификације за Европско првенство 2025. године. Играмо код куће са Финском и у гостима са Грузијом и након тога практично немамо никакав програм. Као што знате, игра се клупко такмичења и у Европи и у НБА и онда долазе припреме, односно Олимпијске игре", рекао је освајач сребра на Мундобаскету.
Пешић се поново осврнуо на Николу Јокића, најбољег кошаркаша планете у тренутку који је раније отказивао играње за Србију.
„Добра је ствар да дефинитивно имамо екипу и играче који не само што желе да играју за репрезентацију, то се никада није постављало. Иако наравно у медијима се увек поставља питање зашто ова игра, зашто овај не игра, па понекад су и навијачи љути и на Јокића и на неке друге играче. Међутим, треба разумети да је све то доста тешко због таквог система такмичења где је много утакмица, долази до повреде, долази до менталног замора, ја бих рекао", закључио је Пешић.
Пред Европско првенство у немачкој 2022. године Пешић је из екипе одстранио Милоша Теодосића.
„Понекад се подразумева да у репрезентацији треба да играју 12 најбољих играча, а ја то не мислим. Сматрам да у репрезентацији треба да играју сигурно најбољи, али они који се најбоље између себе слажу. Једна екипа, наравно, за врхунске резултате потребни су и изузетни играчи. То значи играчи високог квалитета, јер на крају крајева кошарка је такав спорт да у неизвесним, у тешким утакмицама, играчи доносе одлуке у задњим секундама“, истакао је Пешић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала