- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Тренутно нема интереса да се БРИКС претвори у организацију

© POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2023
Пратите нас
БРИКС је удружење и у овој фази нема интереса да се претвара у праву организацију са секретаријатом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Мислим да нико нема интерес да од њега направи праву организацију са секретаријатом. То није неопходно, барем у овој фази, на релативно дуги рок“, рекао је Лавров у интервјуу за телевизију „НТВ“.
Он је додао да је БРИКС „симбол и жеља светске већине да заједно развија своје иницијативе, узимајући у обзир међусобне интересе на равноправној основи“.
„Ово је будући ‘кров’ над свим субрегионалним и регионалним процесима. Ово удружење већ укључује земље из Евроазије, Африке, Латинске Америке и арапског света. То је будућност“, истакао је министар.
Истовремено је додао да на Западу не постоје организације у којима би постојала правична правила у смислу једнакости и истинског консензуса.
БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, али су у последње време 23 државе изразиле жељу да се придруже овом економском блоку. Након самита организације одржаног у августу у Јоханесбургу, званично су позвани да се придруже БРИКС-у 1. јануара 2024. године Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Иран, Аргентина, Египат и Етиопија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала