- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Руски ударни извиђачки дрон 'Гранат': Шта се зна о њему? /фото/

© Фото : Оптичко-механички конструкторски биро Астрон Руски ударни извиђачки дрон 'Гранат'
Руски ударни извиђачки дрон 'Гранат' - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2023
Пратите нас
Нови руски ударни извиђачки беспилотни систем недавно је представио његов творац, оптичко-механички конструкторски биро Астрон са седиштем у Москви.
Нова руска беспилотна летелица би требало да прати непријатељске мете и да води ударне дронове до њих.
Нови систем назван „Гранат“ (дословно „Нар“), тренутно је у фази тестирања.
Шта се тачно зна о овом извиђачком инструменту?

Упознајте 'Гранат'

„Гранат“ је у суштини систем беспилотних летелица дизајниран за извиђање на тешким теренима и урбаним подручјима где извиђање пешке може бити проблематично или ризично.
Систем се састоји од осматрачке беспилотне летелице, земаљске контролне станице и релејног дрона, који служи као посредник у преносу сигнала до и од надзорног дрона и контролне станице.
© Фото : Оптичко-механички конструкторски биро Астрон Гранат-РТ релејни дрон
Гранат-РТ релејни дрон - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Гранат-РТ релејни дрон
Иако би додавање релејног дрона у почетку могло представљати непотребну компликацију, оно заправо помаже у повећању оперативног домета надзорног дрона, који тако постаје мање завистан од домета сигнала контролне станице.
Такође, дрон са релејом може да се користи за преношење информација камиказа дроновима, који би затим могли да делују на основу података прикупљених од стране дрона за надзор.
Ударна компонента система 'Гранат' се састоји од неколико типова муниције које може носити – распрскавајуће (парчадне муниције), високоексплозивне или противтенковске.
Према саопштењу које је Астрон дао руским медијима, „Гранат“ је дизајниран да спроводи накнадно извиђање и претрагу циљева, као и да наведе борбене беспилотне летелице до откривених циљева.
© Фото : Оптичко-механички конструкторски биро Астрон Руски ударни извиђачки дрон 'Гранат'
Руски ударни извиђачки дрон 'Гранат' - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Руски ударни извиђачки дрон 'Гранат'

Које још дронове је направио Астрон?

„Гранат“ није једини систем беспилотних летелица које је дизајнирао Астрон.
Раније је овај конструкторски биро представио ударну беспилотну летелицу која у суштини функционише као беспилотни бомбардер и способна је да испоручи противоклопну ракету ПГ-7ВЛ (врсту муниције коју користи ракетни бацач граната РПГ-7) до циља.
За разлику од „Граната“, овај дрон бомбардер већ је ушао у производњу и користе га руске трупе у зони украјинског сукоба.
Раније ове године, Астрон је такође започео масовну производњу Блокпост-4Т, извиђачког система дронова дугог домета који има опрему за термовизију на земљи и на дрону, а која може да открије непријатељске трупе и опрему.
Како је Русија запањила Запад погледајте у емисији „Пророк“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала