- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ко је нови Партизанов плејмејкер?

© ADAM PRETTYЏејлен Смит
Џејлен Смит
 - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Џејлин Смит је ново појачање Партизана. Доскорашњи кошаркаш Виртуса је потписао уговор са црно-белима који важи до краја сезоне 2023/24. Поставља се питање о каквом се играчу ради. Заправо се ради о веома потребном играчу за црно-беле у овом моменту.
Црно-бели се муче у организацији напада, односно са организаторима, већ јако дуго. Са одласком Дантеа Егзума и Јама Мадара црно-белима није лако да надоместе рупу која је остала на позицији један.

Доведен је Огњен Јарамаз, али он није превише помогао, тако да је заправо највећи посао изнео Пи Џеј Дозир коме плејмејкерска позиција није примарна. Помагали су чак и Кевин Пантер и Матеуш Понитка, па и Данило Анђушић.

Алекса Аврамовић је наравно такође покривао позицију један и био веома важан играч, али са његовом повредом, као и повредом Дозира (видећемо колико озбиљном), постало је јасно да црно-бели морају што пре да реагују.
Првобитно је деловало да ће нови организатор игре црно-белих бити Јоги Ферел, међутим, он је завршио у Будућности, а у Партизан је стигао евролигашки кошаркаш Смит.
Иначе, он се и раније, претходних година, доводио у везу са црно-белима, али је сада коначно све реализовано.
Додајмо и да је морао да промени менаџерску агенцију како би могао да потпише са црно-белима.

Кратка биографија

Нови бек Партизана је рођен 24. новембра 1994. године, висок је 193 центиметра, а пре Виртуса, играо је по две сезоне у берлинској Алби и Лудвигзбургу.
Након завршетка колеџа Њу Хемпшир, Смит је професионалну каријеру започео 2017. године у немачком Хајделбергу.
У Евролиги, Џејлин Смит стиче право играња за црно-беле у 18. колу, када ће у Штарк арену стићи Асвел.
Током две и по сезоне у најквалитетнијем европском такмичењу, Смит је играјући за Албу и Виртус просечно бележио 9,1 поен и имао 2,2 асистенције уз 2,3 скока.
Нови кошаркаш црно-белих, задужио је дрес са бројем 0. Занимљиво је да поседује хрватски пасош и да је наступао за репрезентацију те земље.

Од Смита се најпре очекују асистенције

Смит је разноврсан играч који може да попуни бројне колоне у статистици.
Играјући у Немачкој у Лудвигзбургу знао је да дели пет асистенција у просеку по утакмици и то је нешто што је најпотребније црно-белима у овом моменту. Исти просек асистенција имао је и на колеџу.
Сама организација напада ће бити Смитов главни фокус, односно асистенције, јер црно-бели имају довољно стрелаца који могу да се фокусирају на постизање поена.
Свакако ће кошаркаш који зна да стане на лопту и сигурно организује напад много значити у ротацији Парног ваљка.
Што се саме физичке спреме тиче, није превише експлозиван, али снажним горњим делом тела уме да апсорбује ударце и издржи до полагања лопте у кош. Зна да игра пик ен рол и како да искористи простор који се ствара у тој врсти напада.
Није баш познат по неком врхунском шуту споља, али може да погоди када добије лопту и не мора да прави дриблинг, већ може одмах да шутира. Мало спорији избачај може да му направи проблем при шуту.
Преглед игре му није баш на нивоу Николе Јокића, али свакако се може рећи да је довољно добар да игра за Партизан и надопуњује се да Дозиром и Јарамазом док се Аврамовић не опорави.
Када је одбрана у питању, зна како да украде лопту и свакако ће се тренер Жељко Обрадовић надати да ће видети што више таквих потеза до краја сезоне.
У одређеним скаутинг извештајима се истиче да Смит има и добру радну етику, тако да су сви предуслови ту да барем за неки проценат подигне игру Партизана.
Партизан коначно има једног правог плејмејкера, играча коме је та позиција примарна и природна.
Зато је и доведен. Преостаје сада да све са папира пренесе на паркет.
Тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
СПОРТ
Обрадовић незадовољан после Задра: Многи моји играчи нису били на утакмици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала