- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидери ЕАЕС одобрили декларацију о развоју Савеза до 2045. године

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаЛидери Евроазијског економског савеза на седници у Санкт Петербургу
Лидери Евроазијског економског савеза на седници у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Лидери земаља које су чланице Евроазијског економског савеза сагласили су се након данашњег самита да одобре декларацију о даљем развоју Савеза до 2030. године и за период до 2045. године, саопштио је председник Русије Владимир Путин.
„Ова идеја је подржана, сви чланови Врховног савета су се сагласили да се декларација усвоји, а ми ћемо након нашег састанка формализовати одговарајућу одлуку. У суштини, декларација је нови програмски документ који предвиђа кораке за повећање заједничких напора у кључним областима, а такође су одређене додатне области сарадње као што су климатска агенда, медицина, туризам и неке друге“, рекао је Путин.
Путин је додао да се раст БДП-а очекује и свим земљама ЕАЕС.
„Са задовољством констатујемо да ове године све земље савеза бележе стабилан привредни раст. Тако је у Русији за прва три тромесечја БДП повећан за три одсто, а до краја године се очекује 3,5 одсто. Раст БДП-а, и то прилично значајан, постоји и у другим земљама ЕАЕС“, истакао је Путин.
Према статистикама које је објавио Путин, за девет месеци раст БДП-а у Јерменији биће више од 9 одсто, у Казахстану скоро 5 одсто, у Киргизији више од 4 одсто, а у Белорусији – 3,5 одсто.
Истовремено, према његовим речима, „постоји повећање бруто домаћег производа – и то значајног – у другим државама Евроазијског економског савеза“.
Он је додао да је учешће националних валута у трговини у оквиру Евроазијског економског савеза већ премашило 90 одсто, а ова цифра ће само расти.
На данашњем састанку разговарано је о раду Савеза у протеклим годинама и перспективама даље сарадње. Међу главним резултатима састанка био је споразум о слободној трговини између ЕАЕС и Ирана, који је потписан на маргинама самита.
Путин је такође саопштио да су се лидери Савеза договорили да се јубиларни самит ЕАЕС одржи у Москви 2024. године, иако током следеће године председавање Савезом преузима Јерменија.
Чланице Евроазијског економског савеза су Русија, Белорусија, Јерменија, Казахстан и Киргизија.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
РУСИЈА
Путин: Мир и стабилност у Евроазији основ за стварање новог светског поретка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала