- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Албански амбасадор илегално ушао у Британију 1998. тврдећи лажно да бежи од рата на Косову

© AP Photo / Alastair GrantБакингемска палата
Бакингемска палата - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Нови амбасадор Албаније у Великој Британији Уран Феризи илегално је ушао у ту земљу 1998. године, тврдећи лажно да је са Косова и Метохије и да бежи од рата, пише Дејли мејл.
Њега је као новог амбасадора прихватило британско министарство спољних послова, након чега ће формално предати акредитиве краљу Чарлсу III у Бакингемској палати.
Лист наводи да је више извора потврдило да је Феризи стигао у Британију камионом као илегални мигрант, без икаквих идентификационих докумената, након чега му је дозвољено да остане у земљи док се његов случај разматра.
Међутим, у мају 2000. године оженио се Британком Саром Ленон, на основу чега је добио дозволу да борави у Великој Британији на неодређено време.
И поред тога што никада није радио у дипломатској служби, албанска влада га је у јуну ове године предложила за амбасадора.
Британско министарство унутрашњих послова је изразило забринутост у вези са именовањем Феризија када је предложен за амбасадора, али из министарства спољних послова су се оглушили на то..
У биографији новог албанског амбасадора наводи се да је Феризи математичар и информатичар који је студирао на Универзитету Оксфорд, а између 2006. и 2008. године био је финансијски аналитичар у Џеј Пи Моргану, након чега се преселио у САД где је радио као научни истраживач на универзитету у Њујорку и Стенфорду.
Бивша министарка спољних послова Албаније Едит Харџи рекла је да „није дипломатски, морално или етички исправно да неко ко је илегално ушао у Уједињено Краљевство буде именован за амбасадора“.
„Посао амбасадора у Лондону је најважнији и најпрестижнији после Вашингтона, али Феризи нема искуства у дипломатској служби“, истакла је Харџи.
Током последњих 10 година, хиљаде Албанаца је илегално ушло у Велику Британију, камионима из Калеа и малим чамцима преко Ламанша.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала