- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Министарство културе: Циљ Приштине - брисање трагова свега што је српско на Косову и Метохији

CC BY 2.0 / Dave Proffer / Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Проглашавање православне цркве у Горњим Винарцима на Косову и Mетохији за „католичку“ од стране Привремених институција у Приштини показује да циљ није само присвајање културног наслеђа, његово преотимање и уграђивање у темеље лажне државности, већ пре свега брисање трагова свега што је српско, сматрају у Министарству културе Србије.
„Реч је не само о фалсификовању културног порекла, што је чест случај у пројектима Приштине и 'такозваног Министарства културе Косова', већ и о физичком насиљу, имајући у виду да приштинске привремене институције самоуправе изводе радове на тој православној цркви без консултација са Епархијом Рашко-призренском“, наводе из Министарства културе.
Ово је, како се дадаје у саопштењу, још један вид насиља којем је изложен српски народ на Косову и Метохији, српске светиње и културно наслеђе, у мржњи према српском идентитету, уз гажење свих цивилизацијских и културних вредности:
„Скрнављење свега што је српско увек је имало исти циљ, да сејањем страха уклони и српски народ и трагове његовог постојања са простора Косова и Метохије, колевке његове државности и културе. Наравно, на том путу безумног уништавања вековна културна и верска баштина увек је била мета разарања, као непремостива препрека покушаја да се затру корени српског порекла на Косову и Метохији“.
Насилници из Приштине тако и данас настоје, наглашава Министарство, да лажном бригом за туђе, српско културно наслеђе истовремено покушају да уклоне и трагове постојања српске православне културе и вере.
„Овакви изопачени планови унапред су осуђени на неуспех. Не само да накарадне и бизарне конструкције као што је ова не могу одолети испиту времена и историје, већ Република Србија и духовни корпус српског народа неће никада препустити своју баштину ни бестијалности отимања, ни забораву. Наставићемо да негујемо нашу традицију и културу као посебан духовни израз српског народа и универзално добро читавог човечанства насупрот свим облицима безочног насиља којим покушавају да га поричу или униште“, поручују из Министарства културе.
СРБИЈА
Нови скандал Приштине: Православну цркву у Горњем Винарцу код Митровице прогласили католичком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала