- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Може ли пет тачака у свемиру да постане „бојно поље“: Зашто Америка у свему види претњу Кине?

© Фото : Pexels/Photo by Bruno Scramgnon Месец
Месец - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Да ли се нова трка супер сила одвија у огромном пространству свемира и да ли су заиста у центру „космичког ривалства“ САД и Кине такозване Лагрангеове тачке, стратешки позициониране локације у међупланетарном простору у којем се гравитационе силе уравнотежују нудећи јединствене могућности за истраживање.
Шта је о овој причи наука, а шта политика?
Лаура Дафи, инжењер свемирских система, посебно наглашава важност Лагрангеове тачке Л2. Л2 је посебно важна због своје видљивости на супротној страни Месеца, напомиње она. Смештена је на 1,5 милиона километара „иза“ Земље из Сунчеве перспективе и пружа несметан поглед на дубоки свемир. Идеално је место за телескопе попут свемирског телескопа „Џејмс Веб“ (ЈВСТ).

„То не можемо да видимо са Земље, а Кина иде тамо“, објашњава Лаура Дафи.

Њена изјава јасно указује на трку за контролу над тим положајем у простору, где видљивост далеке стране Месеца постаје кључна предност.
Постоји пет различитих Лаграгрангеових тачака у систему Сунце и Земља-Месец, које су обележене а Л1 до Л5, којепроизлазе из јединствених тачака интеракције са гравитацијом.
Л4 и Л5 се налазе у фиксним положајима 60 степени испред и иза Земље (плус Месец) на њеној орбиталној путањи око Сунца. Ова стабилност такође их чини идеалним „паркирним“ локацијама за сателите и телескопе.
Извештај двостраначког одбора Представничког дома у Конгресу САД наглашава кључну улогу финансирања у циљу успостављања предности у контроли ових кључних тачака. У извештају пише да је финансирање НАСА и надлежног Министарства одбране пресудно за обезбеђење команде и контроле у ​​домену свемира, успостављање доминације у мултилатералном управљању свемиром и подстицање научних открића и америчких иновација.
Удубљујући се у геополитички крајолик, извештај поменутог одбора признаје растуће могућности Кине: „Комунистичка партија Кине (КПК) добро разуме потребу за свемирским операцијама и развија застрашујуће свемирске способности да би изазвала америчку доминацију на том подручју“.
Ово признање указује на усклађене напоре Кине да изазове Сједињене Државе у свемирским подухватима, пише „Сајенс алерт“.
Док свет посматра развој догађаја у истраживању свемира, извештај предлаже стратешки потез. „Финансирајте програме НАСА и програме Министарства одбране који су кључни за супротстављање злоћудним амбицијама КПК у свемиру, укључујући и осигуравање Сједињених Држава која је прва земља која је трајно сместила средства на свим Лагрангеовим тачкама“, поручује се у извештају. Ова препорука истовремено наглашава хитност одржавања водећег положаја САД у свемирским иницијативама.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала