Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Процесуирано 38 особа за напад на Скупштину, полиција неће толерисати блокаду институција и мостова

© Sputnik / Лола ЂорђевићНасилни покушај уласка демонстраната у Скупштину града
Насилни покушај уласка демонстраната у Скупштину града - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Начелник Управе полиције Ивица Ивковић рекао је да је акција полиције трајала целе ноћи после инцидената испред Скупштине Београда и да је процесуирано до сада 38 особа. Блокада државних институција и мостова се неће толерисати, истакао је он.
Ивковић је истакао да је су припадници МУП-а били крајње суздржани и да су напад трпели пуна три сата.
„Суздржаност полиције не треба ни коментарисати, с обзиром на напад који је трајао три сата, све са неком надом да ће тај хир и напад хулиганизма престати. Ценили смо ситуацију када ћемо интервенисати и када је било потребно да се употребе додатне снаге. У 21.50 сати самим појављивањем припадника Жандармерије, велики број тих јунака је побегао са лица места. Употреба јединица полиције је била искључиво у складу са законом на начин који је предвиђен модерним законом о полицији“, рекао је он за РТС.
Навео је да се највећи број тих лица сумњичи се за извршење кривичног дела позивања на насилну промену уставног уређења, члана 309 Кривичног закона Србије и насилничког понашања на спортском догађају, члана 344а Кривичног закона Србије.
Истакао је да су у нападу хулигана коришћене каменице, мотке и бакље.
„Нажалост, имамо један део припадника МУП-а који су повређени, укупно осморо њих. Током данашњег дана једног нашег припадника очекује хируршки захват на Клиничком центру Србије. Два полицајца имају тешке телесне повреде, а једног од њих данас очекује и хируршка интервенција“, рекао је Ивковић.
Он је подсетио да су синоћ испред просторија Републичке изборне комисије (Скупштина Града) у Улици Краља Милана, од стране коалиције Србија против насиља, одржано непријављено јавно окупљање.
„Већ током самог јавног окупљања више политичких представника наведене коалиције се обратило присутнима, а из тих говора смо сви могли да наслутимо и предвидимо даљи развој ситуације. Око 18.50 сати део лица који је био окупљен испред Републичке изборне комисије кренуо је ка платоу испред Скупштине Града Београда. Том приликом, око 18.55 су покушали насилно да уђу у објекат, у чему су спречени од припадника МУП-а“, рекао је Ивковић.
Он додаје да је на захтев МУП-а уочи избора одржан састанак са коалицијом Србија против насиља, када су они апсолутно негирали да може доћи до било каквог насиља и дали гаранције да тога неће бити.
Ивковић је рекао да је очигледно да је уплив страних служби узео маха, али је истакао да МУП има снаге да се одупре томе.
„Блокада државних институција и мостова се неће толерисати. Припадници МУП-а ће против свих поднети одговарајуће пријаве“, закључио је начелник Управе полиције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала