- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу: Марјинка у ДНР потпуно ослобођена

© Sputnik / Mihail Andronik / Уђи у базу фотографијаТенк Народне милиције ДНР код Марјинке
Тенк Народне милиције ДНР код Марјинке - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Насеље Марјинка у ДНР потпуно је ослобођено, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу током састанка са руским председником Владимиром Путином.
„У току активних офанзивних дејстава јуришни одреди групе ‘Јужна’ данас су потпуно ослободили насеље Марјинка, југозападно од Доњецка“, рекао је Шојгу.
Министар је истакао да ослобађање овог места омогућава ефикаснију заштиту Доњецка од напада украјинских оружаних снага.
„Ослобађање овог насеља, наравно, смањује одбрамбене способности Оружаних снага Украјине и даје нам додатне могућности за даља дејства“, истакао је министар.
Према његовим речима, Оружане снаге Украјине у Марјинки су за девет година створиле моћно упориште повезано подземним пролазима, готово на свакој улици постојао је утврђени објекат.
Шојгу је навео да су током офанзивних дејстава припадници Пете бригаде Првог армијског корпуса дали значајан допринос у ослобађању насеља, а посебно су се истакли војници легендарне 150. моторизоване Идричко-берлинске дивизије Ордена Кутузова. Иначе, 150. дивизија заузела је Рајхстаг у последњим данима Другог светског рата.
Путин је честитао Шојгуу и рекао му да пренесе најсрдачније честитке и речи захвалности свима који су овоме допринели. Он је додао да учесници у освајању овог насеља заслужују државне награде.
Заузимањем Марјинке, руске трупе потискују украјинске борбене јединице од Доњецка, нагласио је Путин.
Руски председник приметио је да руске трупе добијају прилику да изађу на шири оперативни простор након ослобађања Марјинке.
„Продором у ово утврђено подручје, које је непријатељ градио фактички од 2014. године, изградио тамо значајан број армирано-бетонских утврђења и пролаза... Продором у ово утврђење наше снаге су у могућности да дођу до ширег оперативног подручја. Али то је, наравно, питање и за команданте на терену и стручњаке Генералштаба и Министарства одбране“, рекао је Путин.
Шта чека Украјину у наредним месецима погледајте у емисији „Пророк“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала