Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта се крије иза опасне нове поруке Приштине?

© AP Photo / Visar KryeziuИнтервентне јединице такозване косовске полиције
Интервентне јединице такозване косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Изјавом да Београд спрема напад на тзв. Косово , премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушава да одгоди неминовно формирање Заједнице српских општина, у време док расте и притисак Запада да се то и учини, сматра дипломата Зоран Миливојевић.
Тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се „Београд припрема за нови напад на Косово“, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић одбацио је као апсолутну лаж.
Курти покушава да обмане целокупну јавност, посебно међународну, позивајући се на догађај у Бањској не би ли оптужио председника Вучића, државу Србију и Војску Србије за умешаност у тај догађај“, рекао је Петковић.

Курти у процепу јача свој положај

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да то што Курти изјављује нема никакве везе са стварношћу. Србија нема никакву намеру да било шта ради силом везано за Косово и Метохију и остаје чврсто на позицији да јој је интерес само мир и безбедност, што је и најбоља формула да се сачувају Срби, каже Миливојевић за Спутњик.
Србија се залаже да се све решава политичким путем, с тим што има примедбу на понашање страног фактора надлежног за стабилност и безбедност – Унмика и Кфора за које сматра да се недовољно ангажују. Исто важи и за Еулекс кад је реч о владавини права, имајући у виду репресију коју спроводи приштинска страна, додаје Миливојевић.
„Ове изјаве и наступи господина Куртија искључиво имају намеру да, у покушају да држи то отворено питање везано за Србију, да просто утиче на сопствени положај. Јер он остаје без аргумената и цела прича добија једну другачију конотацију. Он је просто суочен са нечим што мора да изврши а то је ЗСО. Не постоји спремност да то уради и он, у немогућности да политичким и другим средствима оствари политичке циљеве, покушава да оснажи причу о нападу Србији. Ту наилази на погодно тло зато што има структура на Западу које такође на тај начин покушавају да доведу у питање позицију Србије“.
Реч је о онима који се и даље држе приче о „угрожавању косовског суверенитета“ са јачањем војске у Србији и њеним ангажовањем према административној линији, а та прича уопште нема упоришта у реалности. Просто се држи једна врста тензије уз покушаје да се изврши нови притисци на Србију уз ангажовање страног фактора.

Курти не одустаје од примене силе

На питање да ли је Куртијева изјава најава неког новог насиља над Србима, Миливојевић каже да он не одустаје од намере да силом наметне политичка решења.
То видимо у случају упада у бањи у Бањској и новим упадима око Срба, са држањем репресије на високом нивоу и са покушајем да изведе неку врсту инцидената, реакција итд. Србија ће се тога чувати, то је сасвим јасно и то нема никакве шансе на успех, оцењује Миливојевић.
Курти неће одустати од тога да употребом силе намеће политичка решења и своје присуство на северу Косова и Метохије, да напада Србе не би ли испословао њихов одлазак или одустајање од борбе за своја права. Потпуно је јасно да ће тражити и најмањи повод да примени силу и у то не би требало сумњати, независно од његових изјава. То је политика коју спроводи и коју ће наставити да спроводи.
„Све су то поруке онима који су позвани да реагују на терену и оном делу међународне заједнице који га подржава да се узму у памет и да прети ризик од нове ескалације. Курти ничим не доприноси деескалацији већ само ствара услове за нову ескалацију. Безбедност и стабилност је угрожена политиком Куртија и пре, и сада, и убудуће. Према томе, то није порука за нас у Србији већ за оне који воде рачуна о безбедности и онима који га у томе подржавају. То је потпуно јасно, а његов је интерес да ту подршку искористи са новим инцидентима, новом репресијом и новим ангажовањем силе како би се наметнула политичка решења“.
А за то нема никакве шансе, јер нити ће Србија променити свој став око непризнања Косова, нити ће одустати од својих права на Косову и Метохији, закључио је Миливојевић.
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2023
СРБИЈА
Петковић: Апсолутна лаж да се Београд спрема за напад, Курти жели нову кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала