- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Свет има право да не призна нове границе САД на Арктику

© Sputnik / Дмитрий ЗнаменскийЗид на граници САД у мексичкој Тихуани
Зид на граници САД у мексичкој Тихуани - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
САД, које претендују на нови део континенталног појаса (део морског дна), делују без икаквог међународно-правног основа и стога светска заједница има пуно право да не призна њихове нове границе, изјавио је потпредседник Савета Федерације Русије Константин Косачов.
Он је објаснио да САД још увек нису ратификовале Конвенцију УН о поморском праву и да су у неком смислу „отпадник“ међу свим поморским силама.
Такође, истиче Косачов, претензије на континентални појас разматра Комисија УН за границе тог појаса.
„Мандат Комисије заснива се на Конвенцији УН за поморско право из 1982. године. Русија, као одговорна потписница Конвенције, у потпуности поштује њене одредбе које захтевају да се Комисији шаље захтев за проширење појаса. Иначе, Русија је последњи пут добила од Комисије позитивне препоруке за проширење свог појаса на Арктику у фебруару 2023. године“, рекао је парламентарац.
Како је додао, Американци су овог пута надмашили сами себе, игноришући територијалне интересе својих савезника – Канаде и Јапана.
„Подсећам да је администрација (бившег америчког председника Барака) Обаме још 2012. године узалудно покушавала да ратификује Конвенцију из 1982. године. Ту идеју су републиканци сахранили у америчком Сенату, јер кажу да Конвенција задире у национални суверенитет САД. Након тога су Сенат почели да зову 'гробљем међународних споразума', закључио је сенатор.
Америчке власти су прошле недеље објавиле званичне мапе проширеног континенталног појаса који почиње на удаљености од 200 наутичких миља од обале на Арктику, у Атлантику, Беринговом мору, Тихом океану, два дела Мексичког залива и код Маријанских острва. Како је појаснио Стејт департмент, проширивање континенталног појаса САД не ствара територијалне спорове са Русијом, али захтева решавање тог питања са Канадом и Јапаном.
Погледајте још:
Америчка подморница Анаполис пробија се кроз арктички лед - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2023
СВЕТ
Америка проширила своју територију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала