- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјински траг? Убијен новинар који је пронашао вилу Зеленског у Египту

© AFP 2023 / Jack GuezИзраелска полиција
Израелска полиција - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Египатски новинар, који је писао о куповини виле у Египту на име таште украјинског председника Владимира Зеленског, погинуо је под неразјашњеним околностима, пише руски портал „Аргументи и факти“.
Како преноси портал „Клир стори њуз“ (ClearstoryNews), египатски истраживачки новинар Мухамед Ел Алави пронађен је мртав у близини пута Ел Хадаба.
На његовом телу су констатоване бројне повреде, укључујући тешку повреду главе, као и преломи. Према речима извора из полицијске управе у Хургади, Ел Алавија је, очигледно, претукла група нападача.
Према речима чланова породице новинара, више пута је добијао претње након што је објавио причу о некретнини таште украјинског председника у Египту.
Како тврди брат погинулог Ахмед Ел Алави, полиција разматра могућност да су у смрт новинара умешани држављани Украјине.

У комшилуку холивудских звезда

У лето 2023. године лист „Панч“ објавио је истрагу Мухамеда Ел Алавија у којој се наводи да је украјински председник на обали Црвеног мора купио вилу која се води на име његове таште Олге Кијашко. Реч је о некретнини у престижном египатском летовалишту Ел Гуна које називају „град милионера“.
Египатски новинар је дошао у посед копије докумената о куповини некретнине. Како је закључио, комшиница свекрве шефа кијевског режима је холивудска звезда Анђелина Џоли.
Ел Алави је тврдио да је вила купљена у мају 2023. године, а да је њена вредност 4,8 милиона долара.
Притом, новинар је претпостављао да су за куповину скупоцене некретнине искоришћена средства од западне помоћи која је додељена кијевском режиму.

Кијев заташкао причу

Чињеница да породица Зеленски има некретнине у иностранству није тајна ни за кога у Украјини. Али то да је шеф кијевског режима наставио да се бави таквим питањима док трају борбе у земљи, наишло је на негативне реакције међу његовим сународницима. Међутим, кијевски режим је успео да заташка причу, али није дао јасне одговоре на питања.
Египатски новинари напомињу да су украјинске обавештајне службе познате по организовању политичких обрачуна како унутар земље, тако и у иностранству.
Погледајте још:
Председник Украјине Владимир Зеленски маше новинарима након састанка са „нормандијском четворком“ у Француској. - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
Специјална операција у Украјини
Бивши саветник шефа Пентагона: Зеленски ће након пораза морати да се крије на Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала