- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Ваљевци за душу и историју: Празник џеза испунио очекивања

© Фото : Спутњику уступила Маријана РајићИрена Благојевић, флаутисткиња и џез певачица
Ирена Благојевић, флаутисткиња и џез певачица - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Један од најдуговечнијих џез фестивала у региону, Ваљевски Џез фест, одржан је 39. пут , од 21.до 23. децембра. Била је то демонстрација свега што је Ваљево изнедрило у својој дугој и плодној џез традицији и како су организатори најавили, најбоља најава предстојећег, јубиларног 40. Ваљевског џез фестивала који ће бити одржан у мају следеће године.
У „изнуђеним“ околностима због реновирања сале Центра за културу, организатори су уприличили ревију ваљевских музичара у Арт холу, месту у коме су се иначе и претходних година одвијали џем-сешни.
Управо симболика простора у коме су своје прве кораке учинили бројни ваљевски музичари учинила је догађај још емотивнијим, а програми су сваке вечери били изузетно посећени, испраћени овацијама и одушевљењем ваљевске публике истанчаног музичког укуса.
Јован Маљоковић, Ваљевац, чувени џез музичар, саксофониста, један од оснивача џез фестивала и дугогодишњи уметнички директор, пресрећан је што је Ваљево успело да сачува традицију и да одржи фестивал и у технички немогућим условима.
„Са својим бендом извео сам нешто о чему сам сањао цео живот, ауторски џез програм проткан традиционалним мотивима , под именом „На раскрсници светова“. Веома је важно што су се ове године окупили сви ваљевски музичари - зато је овај догађај једно важно локално славље и музике и живота“, истакао је легендарни Маљоковић.
© Фото : Спутњику уступила Маријана РајићНаступ Јована Маљоковића на 39. Ваљево Џез фесту
Наступ Јована Маљоковића на 39. Ваљево Џез фесту - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Наступ Јована Маљоковића на 39. Ваљево Џез фесту
Концерт је одржала и афирмисана џез певачица Ирена Благојевић, која није скривала задовољство због топлог пријема публике града у коме је рођена. Управо на бини Арт хола она је пре 30 година први пут стала на сцену.
Широм света награђивани Урош Спасојевић и локални ваљевски бендови такође су дали најбоље од себе током празника џеза у граду на Тамнави.
За следећи фестивал најављен је долазак две велике светске музичке звезде чиме ће се, према речима уметничког директора фестивала Милана Ђурђевића, Ваљевски џез фестивал и град Ваљево позиционирати високо на кутурној мапи региона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала