- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Диско свиње: Циљ је био да експлицитно насиље шокира на сцени, али насиље више није шокантно

© Фото : Спутњику уступило Југословенско драмско позориште/Небојша БабићПредстава "Диско свиње" у Југословенском драмском позоришту
Представа Диско свиње у Југословенском драмском позоришту - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Пратите нас
Представа „Диско свиње“ ирског аутора Енда Волша у режији Сима Ђукића биће премијерно изведена вечерас на сцени Студио Југословенског драмског позоришта.
Ђукић каже да се појам љубави провлачи и поставља кроз ову дуодраму као основа, али да потрага за љубављу отвара многа питања, на која се не могу увек дати одговори:
„Љубав јесте у центру ове приче, алитежиште је на неспособности да се артикулише љубав. Онда се љубав представља кроз агресију, деструкцију, аутодеструкцију. Као да ликови само кроз повређивање других и себе умеју да воле“.
У мрачном парку, у предграђу Свињограда, двоје дивљих тинејџера Свиња и Прцољак, нераздвојни од рођења, опијени алкохолом и лаким дрогама, прослављају свој 17. рођендан. Евоцирајући догађаје из прошлости њиховој забави као да нема краја.
© Фото : Спутњику уступило Југословенско драмско позориште/Небојша БабићЉубав јесте у центру ове приче
Љубав јесте у центру ове приче - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Љубав јесте у центру ове приче
„Драма 'Диско свиње' припада драматургији шока и циљ је био да експлицитно насиље шокира на сцени, међутим, парадокс је да насиље данас уопште није више шокантно“, истиче редитељ, а пренео је Танјуг.
У представи играју Вељко Стевановић и Сара Симовић.
Драматизацију текста, који је превео Предраг Штрбац, урадила је Софија Димитријевић. Сценографкиња и дизајнерка светла је Нађа Вукореп, костимографкиња Марија Милекић, композитор и дизајнер звука Матеј Русмир. Сценски покрет је обликовала Тамара Пјевић.
Драма се годинама са великим успехом играла на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, у режији Предрага Штрпца, а у престоници је била постављена од 2006. године на малој сцени Београдског драмског позоришта, у режији Кокана Младеновића, где су глумили Бранислав Трифуновић и Марија Каран.
Драма „Болест младости“ Фердинанда Брукнера у режији и адаптацији Јоване Томић у Југословенском драмском позоришту - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
КУЛТУРА
Кључни тренутак за ову причу: Млади људи у глобалном и системском хаосу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала