- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Сајбер безбедност: колико је хакерски напад угрозио ЕПС | Енергија Спутњика

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Пратите нас
Прислушкивање, крађе података и, уопште, шијунажа умногоме су унапређени са дигитализацијом.
Сви који користе рачунар и мобилни телефон одавно су научили да се треба чувати злонамерних вируса, а сајбер безбедност и хакерски напади нису више тема само одређених жанрова у филмској индустрији већ свакодневница, све са вестима о томе да су хакери упали у сајбер простор појединаца, неке организације, фирме па и државе нису више реткост.
Напредак информационо комуникационих технологија (ИКТ) је незустављив а злонамерни стручњаци – хакери могу да донесу огромне проблеме блокирањем одређених фирми. Сајбер нападом и такозваним “закључавањем” података хакери онемогућавају рад банака, на пример или као што је то сада случај, рад одређених система Електропривреде Србије.
Пре ЕПС-а хакери су напали и информациони систем Холдинга словеначких електрана (ХСЕ), неке велике мултинационалне компаније…
Свакако је добро што хакери нису онемогућили основну делатност ЕПС-а, производњу и испоруку електричне енергије. Те среће нису били у САД, када су хакери нападом на нафтовод компаније "Колонијал" блокирали рад овог инфраструктурног система шест дана у мају 2021. године, што је изазвало несташицу нафтних деривате на великом броју бензинских пумпи у неким деловима Америке.
Хакери често прете брисањем података, продајом датотека о клијентима. Траже откуп, а није тајна да га често и добијају.
О томе како заштити информационе системе од покушаја саботаже, колико је то и да ли је уопште могуће, али и каква безбедоносна правила треба применити да хакери не “угасе светло” у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Зораном Живковићем, стручњаком за савремене ИКТ системе и информациону сигурност и председником Друштва за информациону безбедност Србије.
Сајбер безбедност: колико је хакерски напад угрозио ЕПС | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала