- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Глинене плоче из Месопотамије откривају необичне промене магнетног поља Земље

© AP Photo / Egyptian Ministry of Tourism and AntiquitiesПлоча из римског доба исписана демотским писмом и хијероглифима.
Плоча из римског доба исписана демотским писмом и хијероглифима. - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Пратите нас
Научници су проучавали глинене плоче старости 3.000 година и открили су детаље необичног јачања Земљиног магнетног поља.
На глиненим плочама на којима су исписана имена месопотамијских краљева “записане” су мистериозне аномалије у Земљином магнетом пољу пре 3.000 година.
Према новој студији у којој су учествовали истраживачи са Универзитета у Лондону, објављеној у часопису ПНАС, истраживачи су описали како су промене у Земљином магнетном пољу утиснуте на зрнима оксида гвожђа у древним глиненим плочама.
Трагови ове аномалије откривени су током периода од 500 година, пре више од 3.000 година, од Кине до Атлантског океана, а највише се истичу ближе данашњем Ираку. До сада су постојали докази из региона, који су били недовољни и слабо датирани, пише портал Све о археологији.
Тим истраживача се нада да ће коришћењем археомагнетизма, који тражи потписе Земљиног магнетног поља у археолошким предметима, побољшати историју Земљиног магнетног поља и помоћи у бољем датирању артефаката.

Земљино магнетно поље било је јако око Ирака

Да би тестирали снагу магнетног поља, истраживачи су користили 32 древне плоче које садрже оксид гвожђа из Месопотамије (делови данашњег Ирака). Спровели су експеримент који је био успешан. Ово је показало истраживачима да су ове плоче печене у време када је Земљино магнетно поље било више од један и по пута веће од данашњег, током периода познатог као геомагнетна аномалија из гвозденог доба Леванта.
Земљино магнетно поље било необично јако око модерног Ирака између око 1050. до 550. године пре нове ере из нејасних разлога. Докази о аномалији откривени су чак и у Кини, Бугарској и Азорима (Португал), али подаци из самог јужног дела Блиског истока били су оскудни.
Земљино магнетно поље слаби и јача током времена. Његове промене остављају „отисак“ на минерале коју су осетљиви на магнетно поље.
„Често зависимо од метода датирања попут радиокарбонско датовање Ц14 да бисмо стекли осећај хронологије у древној Месопотамији. Међутим, неки од најчешћих културних остатака, као што су ћерпичи и керамика обично се не могу лако датирати, јер не садрже органски материјал. Овај рад сада помаже у стварању важне основе за упознавање која омогућава другима да имају користи од апсолутног датирања користећи археомагнетизам”, рекао је професор Марк Алтавел са УЦЛ Института за археологију.
Оно што је исто јако занимљиво и омогућило је археолозима прецизно датирање јесте да је свака плоча била исписана именом владајућег краља. Исписано име краља и измерена магнетна снага зрнаца гвожђа оксида пружила је историјску мапу промена јачине Земљиног магнетног поља.
Додатна предност датирања артефаката археомагнетизмом је то што може помоћи историчарима и археолозима да прецизније одреде владавине неких древних краљева које су биле помало двосмислене. Иако су дужина и редослед њихове владавине добро познати, унутар археолошке заједнице постоји неслагање око тачних година када су заузели престо. То је резултат непотпуних историјских записа.
Тим је такође открио да се у пет њихових узорака, узетих током владавине Набукодоносора II од 604. до 562. пре нове ере, чинило да се Земљино магнетно поље драматично променило у релативно кратком временском периоду.
Оваква истраживања могу да помогну истраживачима који се баве другим наукама будући да проучавање давне прошлости наше Земље може да буде корисно за њен спас у будућности, наводи портал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала