Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Милићевић: Крајње време за формирање Министарства за дијаспору

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар без портфеља Ђорђе Милићевић
Министар без портфеља Ђорђе Милићевић - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Пратите нас
Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић представио је данас резултате досадашњег рада и изнео припреме за израду стратегије о чувању и јачању односа Србије и њеног народа у расејању. Милићевић је навео да Срби ван матице инсистирају на формирању министарства које би било задужено за сарадњу са дијаспором.
На завршној годишњој конференцији за медије министар задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором, пренео је став дијаспоре да је за Србе у расејању неопходно створити одговарајући институционални оквир.
Они кажу да када дођу у Србију, желе да имају своје министарство, свој институционални оквир, да желе да знају где је њихова кућа, на која врата могу да покуцају и шта је то што ће представљати мост између њих и осталих министарстава у влади Србије, рекао је Милићевић.
Он је навео и то како је потребно радити на јачању веза између матице и дијаспоре и да те везе морају бити засноване на међусобној сарадњи, разумевању и узајамном поштовању.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГодишња конференција за медије министра без портфеља Ђорђа Милићевића
Годишња конференција за медије министра  без портфеља Ђорђа Милићевића - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Годишња конференција за медије министра без портфеља Ђорђа Милићевића
Милићевић је дефинисао неколико кључних корака неопходних за остваривање бољих односа са дијаспором, пре свега у смислу приближавања Србије сународницима који живе ван наших граница, затим наставак умрежавања удружења и организација које окупљају Србе ван Србије и на крају већу заступљеност и дијалог унутар саме Србије о људима који живе у дијаспори.

Када одете ван Србије и разговарате са нашим сународницима, пре свега са старијом популацијом, они не воле када их називате дијаспором. ,,Немојте нас терати из Србије – ми смо Срби. Ми имамо само једну државу и ми смо Срби који живе ван Србије''. Иако знају да је термин „дијаспора“ формално исправан, они не воле ни да га чују, рекао је Милићевић.

Он је навео и то како је кључно у самој Србији говорити о важности и значају наших сународника који живе ван граница и потенцијалима који постоје. Не треба их гледати само као хуманитарце, нити их треба посматрати кроз дознаке, говори министар Милићевић, већ морамо схватити да наши сународници који живе ван Србије „располажу великим људским и финансијским ресурсима и капиталом“, али и да су велике патриоте. Ту нема мерења патриотизма, већ смо, како он каже, по том питању сви исти.
Милићевић је нагласио и то да комуникација мора бити двосмерна и да Србија мора бити у стању да у сваком тренутку сагледа какве су потребе сународника који живе ван Србије. У исто време, они морају знати шта су потребе Србије, а сви заједно морамо бити свесни шта је потребно учинити за Србију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала