- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Око 30 држава жели да успостави партнерство са БРИКС-ом

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБРИКС
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Пратите нас
Око 30 држава жели да успостави партнерске везе са БРИКС-ом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку комисије Генералног савета партије Јединствена Русија за међународну сарадњу и подршку сународницима у иностранству.
„Поред оних земаља које су већ ушле у редове наше асоцијације, данас око 30 држава жели да успостави партнерство са БРИКС-ом“, рекао је министар.
Према речима Лаврова, жеља многих земаља да се приближе унији „природна је у условима када БРИКС ради на истински демократској основи која се узајамно поштује.
„Наставићемо да радимо на томе да БРИКС ојача своју позицију једног од стубова мултиполарног света“, истакао је руски министар спољних послова.
По његовим речима, Буенос Ајресу је узео тајм аут да размисли о сарадњи са БРИКС-ом, али је интересовање латиноамеричких земаља за асоцијацију веома озбиљно.
БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, али су у последње време 23 државе изразиле жељу да се придруже овом економском блоку. Након самита организације одржаног у августу у Јоханесбургу, званично су позвани да се придруже БРИКС-у 1. јануара 2024. године Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Иран, Аргентина, Египат и Етиопија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала