- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Празнични космички феномен: НАСА објавила спектакуларни призор из свемира /фото/

© Фото : Снимак са екрана/НАСАПоглед на НГЦ 2264
Поглед на НГЦ 2264 - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Пратите нас
НАСА је поводом предстојећих празника објавила фотографију из свемира на којој је звездана структура која јако подсећа на новогодишњу јелку.
Композитна фотографија коју је снимио НАСА-ин свемирски телескоп Чандра, приказује најновији поглед на НГЦ 2264, космички феномен познат и под називом "јато Новогодишња јелка". Реч јео скупу младих звезда унутар наше галаксије које су старе између једне и пет милиона година. Оне су удаљене од нас око 2500 светлосних година и неке од њих су веће, а неке мање од Сунца, пише хрватски портал Индекс.

Зашто ова структура личи на новогодишњу јелку?

Овај космички феномен подсећа на окићену новогодишњу јелку због избора боја, снимака различитих таласних дужина светлости и ротације композитне фотографије. Плава и бела светла су заправо младе звезде које емитују X-зраке, док зелена боја представља гас у маглини.
Фотографија је ротирана у смеру казаљке на сату за око 150 степени, па се зато чини као да је врх "стабла" на врху слике. Младе звезде, попут оних у НГЦ 2264, врло су нестабилне и производе снажне рендгенске бакље и друге врсте промена, које се могу видети у различитим таласним дужинама светлости.
Координисане, "трептајуће" варијације приказане на овом снимку су, међутим, вештачке, како би се нагласиле локације звезда виђених у рендгенским зрацима и нагласила сличност овог објекта са новогодишњом јелком. У стварности, варијације звезда нису синхронизоване, односно "лампице" на маглини не трепере тако усклађено као оне на украшеној јелци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала