- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелски војници - Sputnik Србија

УЖИВО Израелска војска ушла у централни део Појаса Газе; Хути гађали израелски град Елијат

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 81. дан. Више напада изведено је са територије Либана ка северу Израела, саопштио је портпарол ИДФ Данијел Хагари. С друге стране, палестинско друштво Црвени полумесец саопштило је да је Израел грантирао њихово седиште у Кан Јунису, граду у јужном делу Газе.
У израелским нападима на Газу од 7. октобра убијено је готово 21.000 људи, саопштило је данас палестинско Министарство здравља. Израелске снаге су током ноћи погодиле више од 100 циљева Хамаса у јужном делу Појасу Газе, тврди ИДФ, број страдалих израелских војника од почетка копнене офанзиве порастао је на 158.
Палестина је данас позвала Уједињене нације да званично прогласе глад у Појасу Газе, који је под израелским нападима од 7. октобра. Начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), генерал-потпуковник Херци Халеви изјавио је данас да би рат у Гази могао да потраје месецима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:46 26.12.2023
Породице талаца које држи Хамас протестују у Тел Авиву
Породице талаца које држи Хамас у Појасу Газе организовале су вечерас протест испред седишта израелске војске у Тел Авиву.
Они протестују испред зграде у којој траје састанак високих израелских војних званичника, преноси Тајмс оф Израел.
На видео-снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како полиција растерује демонстранте који стоје испред конвоја у ком се налази министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир.
У нападу на Израел 7. октобра, Хамас је убио око 1.200 и отео око 240 људи.
22:43 26.12.2023
Бајден и катарски емир разговарали о ситуацији у Гази
Катарски емир Тамим бин Хамад Ал Тани и амерички председник Џозеф Бајден разговарали су данас телефоном о развоју ситуације у Појасу Газе и на окупираним палестинским територијама.
Двојица лидера су разговарала и о заједничким напорима САД и Катара за смиривање ситуације и постизање трајног примирја, преноси катарска агенција QНА.
Катар је, заједно са Египтом, био посредник у преговорима између Израела и Хамаса који су резултирали вишедневним примирјем и ослобађањем одређеног броја талаца које држи Хамас и Палестинаца који су били затворени у Израелу.
22:29 26.12.2023
ИДФ тврди да је оборио дрон лансиран из Јемена
Израелске оружане снаге (ИДФ) саопштиле су да је њихов борбени авион данас оборио летелицу изнад Црвеног мора, за коју се верује да је дрон лансиран из Јемена.
У саопштењу се наводи да се "непријатељска ваздушна мета" кретала према Израелу, као и да је контрола ваздушног саобраћаја пратила њено кретање, преноси Тајмс оф Израел.
Јеменски Хути саопштили су раније данас да су извели напад дроном на израелски град Елијат и ракетни напад на комерцијални брод у Црвеном мору.
22:09 26.12.2023
22:03 26.12.2023
Француска је озбиљно забринута због најаве Израела да ће интензивирати и продужити борбу против Хамаса у Гази, саопштило је француско Министарство спољних послова.
Париз је поновио позив на „хитно примирје које би довело до прекида ватре“, наводе из министарства, уз осуду „систематског бомбардовања које је последњих дана поново оставило много цивилних жртава“, преноси Тајмс оф Израел.
20:43 26.12.2023
Хути гађали израелски град Елијат и брод у Црвеном мору
Јеменски Хути саопштили су данас да су извели нападе на израелски град Елијат и на комерцијални брод у Црвеном мору.
Војни портпарол Хута Јахја Сареа изјавио је да је та група извела нападе дроновима на град Елијат на југу Израела и "друге области у окупираној Палестини", преноси Ројтерс.
Он је рекао и да да су Хути ракетама ракетама гађали на комерцијални брод МСЦ Јунајтед у Црвеном мору, након што се оглушио на три упозорења.
Хути, који контролишу већи део Јемена, недељама ремете светску трговину нападима на бродове који пролазе кроз мореуз Баб ал-Мандаб на јужном крају Црвеног Мора због рата који Израел води у појасу Газе.
20:25 26.12.2023
19:54 26.12.2023
УН именовале координатора за испоруку хуманитарне помоћи у Газу
Бивша потпредседница холандске владе Сигрид Каг именована је за координатора Уједињених нација за испоруке хуманитарне помоћи у Газу, саопштено је данас из УН.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш најавио је њено именовање, након што је Савет безбедности усвојио резолуцију којом се од њега тражи да именује координатора за испоруку хуманитарне помоц́и Гази.
Каг, која течно говори арапски, почела је да ради за Уједињене нације 1994. године у Судану и већ је радила за Агенцију УН за помоћ палестинским избеглицама.
Министарка трговине и развоја у холандској влади постала је 2017. године, а годину дана касније је именована за прву жену министра спољних послова те земље.
Од јануара 2022. године је била потпредседница владе и министарка финансија, а у јулу ове године саопштила је да напушта политику због "мржње, застрашивања и претњи" које су, како је навела, оптерећивале њену породицу.
Очекује са да позицију координатора УН за испоруку хуманитарне помоћи у Газу преузме 8. јануара 2024. године.
19:34 26.12.2023
Израелска војска ушла у централни део Појаса Газе
Израелска војска објавила је данас видео-снимак на којем се види како оклопна возила те војске улазе у централни део Појаса Газе.
''Батаљони у централним деловима Газе тренутно се суочавају са снагама израелске војске. Они ће ускоро престати да функционишу, као што су престали и други батаљони'', саопштио је командант 36. дивизије Дадо Бар Калифа.
19:26 26.12.2023
18:31 26.12.2023
Међународна заједница није зауставила ''геноцид'' у Гази
Министарство спољних послова Палестинске самоуправе (ПА) осудило је данас међународну заједницу што није ''зауставила геноцид у Гази''.
''Међународна заједница није успела да заустави геноцид у Појасу Газе, и да гарантује слободу кретања грађана на (окупираној) Западној обали, што доводи у питање кредибилитет њених декларисаних ставова о свим питањима у вези са сукобом'', саопштено је из министарства, а преноси Ал Џазира.
У саопштењу се позивају светски лидери, пре свих америчка администрација, да ''хитно интервенишу'', да приморају израелску владу да заустави ''незаконите једностране мере'' и ''зауздају израелско колонизаторско напредовање на окупираној Западној обали''.
18:07 26.12.2023
Халеви: Рат у Гази би могао да потраје месецима
Начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), генерал-потпуковник Херци Халеви изјавио је данас да би рат у Гази могао да потраје месецима, јер је толико, како је рекао, потребно да се ухапсе или убију највиши лидери Хамаса.

"Овај рат има критичне циљеве које није лако постићи и одвија се у сложеном окружењу. Због тога ће трајати много месеци, а ми ћемо деловати на различите начине како би се наша достигнућа одржала током времена. Доћи ћемо и до лидера Хамаса, било да је за то потребно недељу дана или више месеци“, рекао је Халеви.

Он је додао да је свестан да шири дипломатски и политички контекст неће дозволити потпуни свеобухватни рат толико дуго и додао да ће се ИДФ ''прилагођавати различитим нивоима интензитета борби по потреби'', преноси ''Џерузалем пост''.
Халеви је напоменуо да ће Израелу бити потребни нови безбедносни механизми и тактике чак и након што су различити нивои борби постали мање интензивни како би се осигурала дугорочна безбедност израелских становника на југу.
Истакао је да ИДФ има оперативну контролу над севером Газе, истовремено признајући да ће снаге Хамаса и даље с времена на време нападати из заседе.
Халеви је нагласио да ИДФ мора да појача своју доминацију у јужној Гази, где је Кан Јунис нова жаришна тачка.
17:07 26.12.2023
Палестина позива Уједињене нације да прогласе глад у Гази
Палестина је данас позвала Уједињене нације да званично прогласе глад у Појасу Газе, који је под израелским нападима од 7. октобра.
"Међународни извештаји показују ширење глади међу палестинским породицама које проводе целе дане без хране", наводи се у саопштењу палестинског Министарства спољних послова.
Додаје се да више од милион људи у Појасу Газе гладује, преноси Анадолија.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш раније је рекао да се четири од пет најгладнијих људи у свету налази у Гази.
"Око 1,9 милиона расељених особа налази се у склоништима и изложено је тешкој глади, а 50.000 трудница је у склоништима без воде, лекова и здравствене заштите", саопштило је палестинско Министарство.
16:50 26.12.2023
ИДФ: Ракету која је погодила грчку цркву у Израелу испалио Хезболах
Израелска војска саопштила је данас да је противтенковска ракета коју су наводно испалили припадници Хезболаха из Либана погодила грчку православну цркву у граду на северу Израела.
Ракета је погодила Цркву свете Марије у граду Икриту, преноси Тајмс оф Израел.
''Напад није само јасно кршење резолуције 1701 Савета безбедности УН, већ и кршење слободе вероисповести'', саопштила је израелска војска.
16:13 26.12.2023
СЗО: Ситуација у болницама у Гази је застрашујућа
Координатор тима хитне медицинске помоћи при Светској здравственој организацији (СЗО) Шон Кејси поручио је данас у Гази како је ситуација у болницама те палестинске енклаве застрашујућа.
Он је истакао да су здравствене установе у Појасу Газе преоптерећене, као и да су многе од њих потпуно затворене, пренела је Ал Џазира.
Кејси је за катарски медиј напоменуо да су непријатељства у енклави настављена последњих дана и упркос прошлонедељној резолуцији Савета безбедности УН, којом се позива на повећање хуманитарне помоц́и.
"Посетио сам болницу Ал Акса, у средњем делу Газе, која је претходне ноћи примила више од 100 повређених, а многи довезени већ су били мртви", рекао је он.
Напоменуо је то како је превелики број људи у болницама и да је зато веома важно применити резолуцију Савета безбедности УН, која позива на отварање хуманитарних коридора.
16:03 26.12.2023
УН озбиљно забринуте због израелских напада на централни део Појаса Газе
Уједињене Нације изразиле су озбиљну забринутост због израелских напада на централни део Појаса Газе и упутиле су позив Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) да предузму све расположиве мере и заштите цивиле.
"Сви напади морају бити стриктно у складу са принципима међународног хунитарног права, укључујући разликовање (мета), пропорционалност и мере предострожности", наводи се у саопштењу портпарола канцеларије УН за људска права Сеифа Магангоа, преноси Ал Џазира.
Немилосрдни ваздушни удари и израелска опсада створили су хуманитарне услове на палестинској територији које су званичници УН назвали "пакао на земљи".
Израелска војна офанзива је такође озбиљно ограничила Палестинцима у Појасу Газе приступ храни, гориву, води и струји.
15:24 26.12.2023
15:22 26.12.2023
Експлозија у билизини израелске амбасаде у Индији
Полиција у Њу Делхију истражује пријављену експлозију до које је дошло данас у том граду.
Како преноси Ројтерс, до експлозије је дошло у близини израелске амбасаде у индијској престоници.
Израелско министарство спољних послова саопштило је да нико нијеповређен у том инциденту, као и да Израел сарађује с Индијом на истрази узрока експлозије.
15:16 26.12.2023
Министарство здравља у Гази: У израелским нападима убијено готово 21.000 људи
У израелским нападима на Газу од 7. октобра убијено је готово 21.000 људи, саопштило је данас палестинско Министарство здравља.
Како се прецизира, досад је у Гази убијено 20.915 људи , a рањено је 54.918 људи, преноси Ројтерс.
Према подацима Министарства, у последња 24 часа у Гази је погинуо 241 Палестинац, а рањене су 382 особе.
14:49 26.12.2023
Галант: У досадашњем току рата одговорили смо на нападе са 6 од 7 локација
Израел је нападнут са седам страна у досадашњем току рата у Појасу Газе, а израелске снаге успеле су да одговоре на шест фронтова, саопштио је данас израелски министар одбране Јоав Галант.
''Ми смо у рату на више фронтова. Нападају нас из седам различитих подручја - Газе, Либана, Сирије, Западне обале, Ирака, Јемена и Ирана'', рекао је Галант на састанку комитета за спољне послове и одбрану у Кнесету, преноси Тајмс оф Израел.
Он наводи да ''нико нема имунитет'' од одговора израелске војске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала