- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Андреј Рубљов има један велики задатак

© AP Photo / Seth WenigДанил Медведев и Андреј Рубљов
Данил Медведев и Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
Пратите нас
Андреј Рубљов мора да промени начин размишљања да би урадио велике ствари, сматра Фернандо Висенте тренер руског тенисера.
Рубљов је већ годинама у врху светског тениса, али никако да направи наредни корак и освоји Грен слем турнир.
Тренер Фернандо Висенте наводи да Андреј треба да промени начин размишљања.
„Недостаје му неколико ствари. Прво, Андреј треба да каже „Спреман сам, радићу како треба и бићу спреман да то урадим.“ Друго, мора да избегне стрес да мора да победи. Свако жели да дође до четвртфинала или полуфинала. Али морате да научите како да штедите енергију. Размишљање о будућности доноси стрес, желите да знате шта ће се догодити. Да бисте то контролисали, морате да верујете да ће се успеси догодити зато што добро радите“.
Како је навео, процес је кључ размишљања, а не резултат.
„Изгубите први сет на грен слему и успаничите се, шта ако изгубим. Мислим да се то догодило Алкарасу у другом делу ове сезоне. На врхунском нивоу сваки детаљ је битан, сваки може да доведе до губитка фокуса. Чак и Ђоковић, Медведев или Надал понекад изгубе концентрацију. Понекад полуде, али успевају да задрже исти ниво. Андреј је другачији, када изгуби фокус, његова игра пада. Он мора да разуме да не сме да прави такве грешке, ако жели да постиже успехе. Зато на томе пуно радимо“.
Баш тај недостатак присебности је велики минус петог тенисера света.
„Дешава му се да изгуби главу. Не сме да се понаша као дете. Када почне да губи меч, он као да је изгубио играчку и по сваку цену жели да је врати. И онда фигуративно почне да плаче. Често је проблем када изгуби први сет, тада би требало да проба да задржи ниво игре до краја. Зато радимо са психологом, али и даље има успона и падова. Мора да научи да се у тенису и добија и губи“.
Каже да је његов пулен фантастичан радник.
„Њега је уживање тренирати, јер никада није потребно мотивисати га. Пуно је деце која кажу да желе да буду тенисери, али не раде довољно. То се са Андрејем никада није догодило“.
Висенте је открио и да су њих двојица три месеца тренирали током пандемије иако је било забрањено.
„Ја сам имао дозволу да долазим у клуб јер сам морао да водим рачуна о теренима. Андреј је сваког дана долазио са колима пуним флаша за воду и да га је полиција ухватила рекао да долази из супермаркета. Тако смо радили сваки дан“, истакао је Висенте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала