- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: САД и ЕУ одиграле кључну улогу у преврату у Украјини

© Фото : YouTube/United Nations, snimak sa ekranaВасилиј Небензја, представник Русије у СБ УН
Василиј Небензја, представник Русије у СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
Пратите нас
Русија не сумња да су кључну улогу у спровођењу преврата у Украјини играле Сједињене Америчке Државе и Европска унија, изјавио је на неформалној седници Савета безбедности Уједињених нација стални представник Русије при организацији Василиј Небензја.
Он је скренуо пажњу да је одлука украјинске владе да одложи потписивање Споразума о сарадњи са ЕУ наишла на веома организоване и координисане протесте.
„Не сумњамо у кључну улогу ЕУ и САД у распиривању, подстрекивању и управљању протестом гласне мањине уз коришћење крајње десничарских радикала и неонациста у својству полуге“, истакао је дипломата на неформалној седници СБ УН на тему „Десет година Евромајдана: корак у пропаст“.
Према његовим речима, сада о томе све чешће говоре западни стручњаци и политичари, а једна од последњих потврда стигла је од конгресмена Томаса Месија, који је отворено рекао да су САД помогле да се збаци изабрана влада.
Небензја је такође казао да сада чак и проевропски настројени Украјинци говоре да је споразум о сарадњи са ЕУ за Кијев био непогодан и да је његова реализација донела више штете, него користи.
Он је подвукао да Русија није изненађена таквим исходом не само јер је упозоравала на те последице пре десет година, већ и зато што зна да је „то типична шема неоколонијалне експлоатације од стране западних држава, коју намећу свима који су сагласни да спроводе њихов геополитички програм“.
У новембру се навршило 10 година од момента када су на главном кијевском тргу почели протести који су довели до државног удара. Као повод је послужила обустава потписивања споразума са ЕУ о сарадњи. Касније, мајдан је постао епицентар конфронтације безбедносних снага и радикала, сукоби су резултирали десетинама жртава.
Шта чека Украјину у наредним месецима погледајте у емисији „Пророк“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала