- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Сала „Мира Бањац” на Палићу почиње са редовним репертоаром

Пратите нас
Сала „Мира Бањац” у биоскопу Абазија на Палићу почиње са редовним репертоаром у јануару 2024. године.
У јулу 2022. године у оквиру четвртог циклуса „Историја војвођанског филма“ најављено је отварање сале „Мира Бањац“ Културног центра и биоскопа „Абазија“, у присуству ове велике уметнице.
Ове године завршено је опремање сале, уз подршку Филмског центра Србије, и сала ће бити отворена за редовни репертоар од 11. јануара 2024. године.

Волела бих да у овој сали углавном буду млади

„Шта ја после овога могу да тражим? Добити биоскоп, добити салу са својим именом, то није лако носити. Али срећна сам што се сад и ова просторија напунила ентузијазмом, напунила радошћу”, рекла је приликом најаве отварања сале Мира Бањац.
Уз осмех је напоменула том приликом „да је сала мала, као што је и она мала жена“.
„Волела бих да у овој сали углавном буду млади. Да они нешто понесу одавде. То је једино што вреди. Кад будем умрла неће ништа остати сем онога што ће они понети из једног лепог и значајног доприноса који сам ево и ја неким малим својим уделом заслужила. Волела бих да сала буде увек пуна младих редитеља, глумаца, продуцената. Глумцу је јако битно да га не забораве. Награде које сам добила ићи ће на своје место, у музеје, али оно што ће људи понети – то је трајно“.
© Фото : СОФОСТ/ПРОМОМира Бањац
Мира Бањац - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
Мира Бањац
Имајући у виду да су завршни радови приведени крају, овогодишњи пети циклус „Историја војвођанског филма“ одвијао се у сали „Мира Бањац“ биоскопа Абазија у континуитету од 12. октобра до 21. децембра ове године.
Због интересовања публике био је посвећен стваралаштву Мире Бањац, једне од највећих звезда југословенске и српске кинематографије и најпознатије глумице Војводине.
Приказани су бројни филмови у којима је играла, укључујући и рецентна остварења попут „Звиздана”, „Реквијема за госпођу Ј.” и последњег филма Душана Ковачевића – „Није лоше бити човек”.
Пети део циклуса филмова „Историја војвођанског филма“ прати, као и претходних година, изложба плаката, фотографија и филмских материјала, и ове године има за циљ да публици настави да представља знчајне уметнике богате војвођанске и југословенске кинематографије.
© Фото : СОФЕСТ/ПРОМОСва лица Мире Бањац
Изложба ће бити постављена до 17. јула - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
Сва лица Мире Бањац

Невероватна харизма и велики таленат

Мира Бањац припада првој генерацији глумаца која је завршила Државну глумачку школу у Новом Саду 1950. године, у класи Јурија Ракитина.
Њена каријера заправо и јесте започела најпре петнаестогодишњим радом у позоришту, а филмска и телевизијска глумица постала је 1964. године добила улогу у ТВ филму „Бој на Косову“, раме уз раме са Мијом Алексићем, Оливером Марковић и Даром Чаленић, тада великим југословенским звездама.
Негде у исто време, 1967. године, још увек млада глумица добила је своје прво велико признање, Стеријину награду за представу „Трактат о слушкињама“.
Осим по сјајним улогама, Мира Бањац је позната по својој непосредности, духовитости и невероватној харизми.
Мира Бањац - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Мира Бањац: Сва моја лица су исцртале судбине оних које сам оживела на платну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала