Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сумрак лидера и Несторовић као „бели листић“ – земљотрес на политичкој сцени Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићБранимир Несторовић
Бранимир Несторовић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
Пратите нас
Иако изгледа да је после тек одржаних избора дошло до озбиљних промена на политичкој сцени Србије, социолог Владимир Вулетић, професор Филозофског факултета у Београду, сматра да промене нису драматичне и да су у извесном смислу и очекиване.
Очекивано је било да ће Српска напредна странка ојачати, а на крају крајева, циљ СНС јесте био да у тој мери ојача да може самостално водити политику, каже Вулетић за Спутњик и додаје да су те амбиције појачане оног тренутка кад је пре годину и по дана председник СНС фактички освојио 60 одсто гласова.
„Било је довољно да они који су тада гласали за Александра Вучића потврде своје опредељење и заокруже његове име на листи на овогодишњим изборима“, оцењује Вулетић.

СПН – губитници због превисоко постављеног циља

Осим тога, знало се кад су тзв. националне странке ушле разједињене у изборну трку и да све неће моћи да прескоче цензус, истиче Вулетић.
„Интересантно је то да су ове странке из Савеза против насиља, не знам ни како би их назвао, тешко је то рећи пошто је то један конгломерат центристичких, лево-либералних, социјалдемократских и каквих све не, у сваком случају, ова коалиција која је врло шарена и чији је једини циљ био да ослабе Александра Вучића, прошла боље него на претходним изборима. Али то није било довољно за оно што су биле њихове амбиције и тако су, могло би се рећи, постали губитници. А зашто? Зато што су превисоко поставили циљ. Привукли су велики број људи да изађу на изборе и сад би требало да оправдају то што нису постигли циљ“.

Несторовић као „бели листић“

Према Вулетићу, листа др Бранимира Несторовића коју су многи видели као изненађење протеклих избора и није била изненађење, јер се видело у анкетама неколико дана пред изборе да ће прећи цензус. А на прошлогодишњим изборима Двери су прешле цензус кад их је подржао Несторовић, подсећа Вулетић.
„Обрадовић, Несторовић и Милица Заветница имали су исти број гласова или проценат и пре годину и по дана и сада, само што су то сада различито распоредили. Несторовић је своју популарност стекао још током короне, али је у међувремену стекао култ код дела бирача и наравно да је своју стратегију градио на имену. Они који су били против вакцине видели су њега као неку врсту идола и неког ко је био њихов гласноговорник, а сада је привукао оне који су били и против опозиције, и против власти. Дакле, то је једна класична антисистемска странка а могло би се рећи и револта против политичког система, генерално“.
Питање је како ће се покрет „Ми глас из народа“ са тим изборити, а ако Несторовић остане на тој позицији онда ће тешко водити некакав политички живот, јер ће имати само окупљене људи око себе са неизвесним исходом како ће се деловати. Мада је Несторовић једна самосвојна појава, Вулетић није сигуран да ли би било која већа странка била срећна да са њим улази у коалицију.
„То је једна врста 'белих листића'. Као кад су својевремено 'бели листићи' излазили на изборе а нису никог заокруживали, сада су људи излазили на изборе, додуше једна друга категорија грађана, и заокруживали Несторовића као једну врсту револта јер немају за кога да гласају“.

„Пали лидери“ остају у политици по моделу Чанка

Кад је реч о странкама које нису прескочиле цензус, вероватно ће се у будућности уливати у неке веће коалиције са себи сродним партијама јер тешко да ће самостално прелазити цензус јер ће у међувремену бити заборављене, сматра Вулетић. Лидери тих странака који су ових дана или поднели или још увек подносе оставке, наставиће да учествују у политичком животу у оној мери у којој сада учествује, на пример Ненад Чанак.
Међутим, проблем са Борисом Тадићем и Вуком Јеремићем је то што они нису могли да уђу у СПН као бивши лидери Демократске странке зато што је тој коалицији било важно да им нико од старих лидера не смета у стварању нове политичке групације. Без обзира што је ДС некада на изборима добијала више гласова него коалиција СПН.

СПС ће морати да се умири

СПС ће преживети наредне године у коалицији са СНС- и вероватно ће чекати нову прилику да ојача, али ће до тада морати да се умири.
„Да ли ће се та прилика појавити, питање је, али ако се не појави могуће је да ће постепено доћи до гашења СПС. Поготово што тај стари кадар који је чинио чврсту организацију полако или, што би се рекло, изумире, или се утапа у СНС. За сада је рано прогнозирати јер СПС још има некаквог потенцијала, ако се укаже нека прилика да странка оживи. Али не може се са сигурношћу рећи“.
Прерасподела на политичкој сцени Србије после избора неће оставити велике последице у будућности. Вучић је и до сада водио кључну реч и политику, а сада ће то моћи само са већом одговорношћу и мање спутан коалиционим споразумима, закључио је Вулетић.
Погледајте најдраматичније моменте који су се догодили у недељу испред Скупштине Београда:
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
СРБИЈА
Вучић: Показаћемо целом свету - досад најбруталније мешање једне стране земље у наше изборе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала