- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Батут упозорава: Неумереном исхраном током празника може се угрозити здравље

© Sputnik / Лола ЂорђевићТрадиционална српска трпеза
Традиционална српска трпеза - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
Пратите нас
Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут издао је упутство каква исхрана треба бити у време новогодишњих празника, а уколико је исхрана неумерена може да дође до угрожавања здравља.
Како су саопштили у овом периоду је смањена физичка активност, мањи је унос свежег воћа и поврћа, а оброци су обично калорични и често се заборавља на умереност у исхрани.
„Поред повећања телесне масе, може доћи и до хипертензије, до повећања вредности холестерола, триглицерида, шећера у крви. Имајући све ово у виду, не би требало да заборавимо на умереност у исхрани и на правилно распоређене оброке у току дана и у овом празничном периоду“, истиче се у саопштењу.
Како се наводи, грешка коју грађани праве током празника је да ручак или вечеру чекају, како су навели „празног“ стомака и да је то грешка.
„Уколико прескочимо доручак или ручак, бићемо гладни и сигурно нећемо бити умерени у исхрани. Уместо да одаберемо мање количине неколико јела, ми ћемо се прејести и наредни дан ћемо дочекати са осећајем тежине и надутости у стомаку. Временом, ако се на тај начин хранимо из дана у дан, постоји могућност да дође до раније поменутих последица по здравље“, додаје се у саопштењу.
Одржавање здравих навика подразумева да току дана имамо редовне оброке и да будемо умерени у храни без обзира што су празници.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала